SALEP – BULWY STORCZYKÓW (50G)
ZASTOSOWANIE:
Orchis jest zauważany lub, jak to się nazywa, salep, stosowany w zapaleniu żołądka, wrzodach, czerwonki i niektórych zatruciach. Orchis bardzo dobrze pomaga przywrócić utraconą moc, po wyniszczającej chorobie, z wyczerpaniem ciała, a także pomaga utrzymać wesoły, energiczny stan zdrowia. Salep jest bardzo często stosowany w chorobach żołądka, biegunce, spożyciu, wrzodzie żołądka, nadkwaśnym zapaleniu żołądka, zapaleniu dwunastnicy, zapaleniu żołądka i jelit oraz zapaleniu okrężnicy. Salep jest również stosowany w ostrych chorobach układu oddechowego nosogardzieli i jamy ustnej, zapaleniu żołądka, zapaleniu pęcherza, czerwonce, pożywieniu i innych zatruciach. Ponadto orchidea bardzo skutecznie wzmacnia i uelastycznia ciało podczas wyczerpania nerwowego, impotencja, przewlekłe zapalenie gruczołu krokowego, przywraca organizmowi ludzkiemu po ciężkich i wyniszczających chorobach.
SPOSÓB KORZYSTANIA
Do przygotowania śluzu: 0,5 łyżeczki posiekanego korzenia zalać 200 g przegotowanej wody w temperaturze pokojowej, nalegać 50 minut, od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać galaretowatą masę. Możesz dodać miód lub syrop do smaku. Pij 2 razy dziennie, rano i wieczorem, w równych częściach przed posiłkami. Przebieg leczenia wynosi 100 g korzenia.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie jedz śluzu orchidei z taniną i innymi środkami wiążącymi. Salep nie ma przeciwwskazań i skutków ubocznych. Przeciwwskazane jest przyjmowanie podczas ciąży, ponieważ substancje obecne w bulionie powodują intensywny skurcz macicy i krwawienie.
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE POPULARNEJ.
Odwar z bulw Salep w tradycyjnej medycynie jest stosowany w leczeniu chorób żołądka, biegunki, bólu w klatce piersiowej i w leczeniu chorób kobiecych. Również do przygotowywania zdrowej żywności, korzenie plamistego miejsca używane do gotowania, dodawanie ich do zup, ciasta lub galaretki.
Wskazania do użycia:
biegunka;
ostre zatrucie pokarmowe.
Gotowanie
0,5 łyżeczki proszek;
1 łyżeczka świeży miód;
250 ml. oczyszczona woda.
Proszek wlewa się do oczyszczonej cieczy i dokładnie miesza. Pozwolono parzyć przez 60 minut, okresowo wstrząsając. Po tym czasie dodaje się miód i wysyła do magazynu.
2 razy dziennie, 3 łyżki stołowe. Pomaga uregulować pracę wszystkich narządów wewnętrznych układu trawiennego.