Charakteryzuje się dłuższym okresem przydatności konsumpcyjnej, wyższą tolerancją na wysokie temperatury oraz wyższą wartością odżywczą niż sałata masłowa, czy krucha. Rośliny tworzą luźno zwinięte, eliptyczne, wydłużone główki, o wadze 800-1000 g. Najsmaczniejszą ich częścią jest tzw. główka wewnętrzna, składająca się z kilkunastu wewnętrznych liści.
Na zbiór wiosenny wysiew pod osłonami w marcu - kwietniu. Na zbiór letni wysiewać w III - IV pod osłony lub IV - V wprost do gruntu. Na zbiór jesienny wysiewać VII - VIII. Uprawiać w rozstawie 25-30 x 30 cm, na glebie żyznej, zasobnej w wodę..
Siew: marzec - kwiecień; kwiecień - maj; lipiec - sierpień
Zbiór: 15 maj – lipiec; wrzesień - październik
Rozstawa: 25 - 30 x 30 cm
Waga netto: 1 g