Sałata Rzymska
Sałata rzymska to bardzo popularna odmiana często goszcząca na stołach jako element dań ciepłych. Tworzy duże i podłużne główki z jasnymi liśćmi, białymi u dołu. Charakterystyczny smak i uniwersalne zastosowanie sprzyjają spożyciu na różne sposoby. Ma bardzo wysoką wytrzymałość i długo nadaje się do konsumpcji, przy tym jest bardziej odporna na wysokie temperatury, w porównaniu do innych sałat. Nadaje się do zbioru wiosennego, letniego jak i jesiennego.
Zalety:
- Odporna na choroby,
- bogata w błonnik i niskokaloryczna,
- odporna na przymrozki,
- uniwersalna w kuchni.
Ciekawostki:
- Jedzenie sałaty to ulga dla naszych oczu, wspiera ona ich prawidłowe funkcjonowanie.
- Ma w sobie dużo witamin, które potrzebne są kobietom starającym się o dziecko.
- Oczyszcza organizm.
Wysiew:
- Pod osłonami od marca do maja.
- W lipcu na zbiór jesienny.
- Plony gotowe do zbioru po ok. dwóch miesiącach.