SAŁATA masłowa KRÓLOWA MAJOWYCH 1g
Królowa Majowych to średnio późna odmiana sałaty masłowej, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych oraz pod różnego typu osłonami. Uprawa może być prowadzona z przygotowanej wcześniej rozsady lub z siewu bezpośredniego. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, zaleca się wykonanie przerywki. Rośliny rozwijają się w formie główek liściowych, osadzonych przy gruncie, na krótkich łodygach.
Odmiana Królowa Majowych wytwarza duże główki, o zwartej strukturze i dosyć zamkniętej formie, złożone z jednolitych kolorystycznie, zielonych liści. Blaszki liściowe mają delikatnie pofalowaną powierzchnię oraz regularne krawędzie. Odmiana Królowa Majowych jest uprawiana z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych. Liście mogą służyć również jako naturalna dekoracja potraw i posiłków.
Główki: duże, o zwartej strukturze i dość zamkniętej formie, złożone z jednolitych kolorystycznie liści, o zielonym wybarwieniu, liście zewnętrzne wyraźnie się odchylają ukazując zwartą strukturę utworzoną przez liście wewnętrzne, blaszki liściowe mają słabo pofalowaną powierzchnię, z delikatnym połyskiem oraz regularne krawędzie, struktura liścia jest jędrna i delikatna, liście odznaczają się wysokimi walorami smakowymi.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, do dekorowania potraw i posiłków.
Termin siewu: od połowy lutego do końca marca, pod osłony i na rozsadniku, przeniesienie rozsady na stałe miejsce od połowy marca do końca kwietnia lub przez cały kwiecień, bezpośrednio na stanowiska polowe.
Rozstawa: 30 x 20 cm.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i niezakwaszonym.