Kraj:Japonia
Producent:Nikka
Poj.:0,72
Zaw. Alk. %:16
Jest to SAKE Klasy SUPER PREMIUM. Ma to starszego brata Daiginjo, który ma wiodący w branży współczynnik mielenia wynoszący 23 Dassai 50 ma kolekcję słodkich aromatów, w tym soku winogronowego, waty cukrowej i odrobiny lemoniady. Mów o sake z ciałem! Ten uber daiginjo ma pełnowymiarowy smak, który rozlewa nieprzerwane odcienie owoców na wszystkie kąciki ust. Jest szeroki i ciężki z dużą ilością ekspansywnych elementów, które rozmawiają z tymi, którzy lubią kęs. Subtelna słodycz, w tym winogrona i jagody, staje się bardziej wyraźna, gdy płyn ogrzewa się w ustach.
OPIS PRODUCENTA :
Nikka
Twórcą Nikka Distilling CO był Masataka Taketsuru, uznawany za ojca japońskiej whisky. Urodzony w roku 1894 w rodzinie o ponad 100-tu letniej historii produkcji Sake, postanowił spróbować swoich sił przy produkcji innego trunku. W 1918 roku, w wieku 24 lat, wyjechał do Szkocji by tam studiować chemię, a także uczyć się sztuki destylacji i mieszania whisky. Szybko zrodziła się w nim pasja i postanowił poświęcić swoje życie w tym kierunku, by stworzyć pierwszą, słodową destylarnię w Japonii.
W roku 1923 dołączył do grupy Kotobukiya, z którą wybudował destylarnię blisko Kyoto i tak w 1924 roku Masataka Taketsuru stworzył pierwszą, japońską whisky. W roku 1934 postanowił pójść własną drogą. Z nabytych w Szkocji doświadczeń pamiętał, że esencją produkcji najwyższej jakości whisky oprócz doskonałej jakości jęczmienia, jest otoczenie destylarni, panujący tam klimat i dostępna woda. Był wizjonerem więc, swoją gorzelnię wybudował w miejscu, o którym zawsze marzył – w Yoichi na wyspie Hokkaido. To przepiękne miejsce, usytuowane zaledwie kilometr od morza. W podziemiach gorzelni znajduje się źródło wody, która filtrowana przez torf, jest idealna do produkcji whisky o dymnym charakterze. Pierwsze mieszanki z Yoichi powstały w roku 1939. Wojna, która zaraz potem nastąpiła zrujnowała Masatakę, ale na szczęście nie powstrzymała go i tak rok 1940 przyniósł mu jego pierwszą, stworzoną od początku do końca, butelkę whisky. Ponad 20 lat później, w roku 1969 ukończył budowę drugiej destylarni. Miyagikyo jest położona na wzgórzu Miyagi, na wyspie Honshu, na wschód od miasta Sendai. Po latach poszukiwań, teren ten wybrano dla jego czystego powietrza i wysokiego poziomu wilgotności, czyli idealnego mikroklimatu dla dojrzewającej w beczkach whisky.
Obecnie Japonia jest czwartym, największym producentem whisky na świecie, a whisky japońskie śmiało rywalizują z tymi ze Szkocji, rok do roku otrzymując najwyższe odznaczenia i medale światowych konkursów i wystaw.