Sadzeniaki ZIEMNIAKI BRYZA RED SONIA 20kg MIX 2x10
ZESTAW MIX
ZIEMNIAKI SADZENIAKI Z PASZPORTEM I KWALIFIKATEM rok zbioru: 2022
2 x 10kg MIX GATUNKÓW
GATUNKI W ZESTAWIE:
- BRYZA worek 10kg - odmiana późna
- RED SONIA worek 10kg - odmiana bardzo wczesna
Dobre ziemniaki sadzeniaki na wagę złota!
Świeże: ze zbioru 2022 - gwarancja wzrostu
Pochodzenie: warmińsko-mazurskie
KWALIFIKAT: A i B (Red Sonia) - gwarancja braku chorób
Kalibraż 30-55mm
Waga: worek po 10 kg
Opakowanie: 2x worek raszlowy oddychający z paszportem
Przesyłka to gruby karton, dobrze zabezpieczony
UWAGA: Prosimy w miarę możliwości o sprawne i szybkie odbieranie paczki od kuriera czy z paczkomatu, by mieć pewność, że ziemniaki dotrą w idealnym, nienaruszonym stanie.
Właściwości i walory smakowe gatunku ziemniaka BRYZA
- Wysokie walory smakowe
- Typ kulinarny: BC – lekko mączysty
- Odmiana bardzo popularna i lubiana w Polsce
- Żółty miąższ, duże okrągłe bulwy
- Odmiana bogata w skrobię
- Średnie wymagania glebowe
- Dobra trwałość przechowywania
- dobrą odporność na uszkodzenia mechaniczne
- mało wrażliwa na metrybuzynę
Odmiana BRYZA jest średnio późną odmianą jadalną ziemniaka.
Należy do typu konsumpcyjnego BC, lekko mączystego, lekko zwięzłego, o bardzo dobrym smaku.
Bulwy ziemniaków z odmiany Bryza są okrągłego kształtu, a oczka są na nich średnio osadzone. Miąższ bulw jest koloru żółtego i nie ciemnieje w stanie surowym oraz po ugotowaniu. Skórka jest średnio chropowata.Bulwy są średnio odporne na uszkodzenia mechaniczne i mają średnią trwałość przechowywania. Odmiana ta ma średnie wymagania glebowe i wodne.
Jak smakuje BRYZA?
Ziemniaki BRYZA ze względu na dużą zawartość skrobi nadają się do purre, placków, pyz, suszów spożywczych. Ma żółty ładny miąższ, który po ugotowaniu zachowuje swoje walory.
Są bardzo smaczne, ich miąższ po ugotowaniu jest zwarty, ale może się rozpadać - dzięki czemu jest świetny na puree, kopytka, placki ziemniaczane czy kluski.
Odmiana Bryza odporna jest na wirusa liściozwoju, mątwika ziemniaczanego i raka ziemniaka, a średnio odporna na wirusy smugowatości ziemniaka i mozaiki kędzierzawej, zarazę ziemniaka, czarną nóżkę, parcha zwykłego. Odznacza się niską wrażliwością na metrybuzynę.
Ziemniaki Red Sonia z czerwoną skórką - jakie mają zalety?
Sadzeniaki Red Sonia to bardzo wczesna odmiana ogólnoużytkowa, z czerwoną, gładką skórką, wyrównanymi bulwami z płaskimi oczkami, żółtym, smacznym miąższem.
Gatunek Red Sonia ma wymagania średnie do wysokich. Wymaga jednolitego zaopatrzenia w wodę i składniki odżywcze oraz stanowiska w dobrej kulturze rolnej.
Typ kulinarny B, o żółtym miąższu i bardzo dobrym smaku.
Po ugotowaniu ziemniaki nie ciemnieją. Miąższ gotowanej Red Sonii jest dość zwarty, ugina się pod widelcem i lekko się rozgniata. Red Sonia to typ kulinarny B, w którego składzie jest więcej skrobi, są one mniej wilgotne niż typy A. Red Sonia to odmiana ogólnoużytkowa, które nadaje się zarówno do smażenia, jak i do gotowania. Bardzo dobre są również na frytki i zapiekanki. Red Sonia to tradycyjny doskonały ziemniak obiadowy!
Bardzo wczesna odmiana ziemniaków
Typ kulinarny B
doskonały smak i wielkość
wysoka wydajność
mała liczba oczek
doskonała jakość przechowywania
odporność na szkodniki i choroby
możliwość zbioru mechanicznego
stosunkowo małe wymagania glebowe
Okres wegetacyjny od pełnego kiełkowania do dojrzewania wynosi 50-65 dni, co oznacza, że możesz spróbować pierwszych bulw już 45 dnia po wysadzeniu!
Pobudzenie sadzeniaków – co musisz wiedzieć, by dobrze przygotować je do sadzenia?
Pobudzanie sadzeniaków jest zabiegiem stosunkowo łatwym, wymaga niewielkich nakładów. W celu pobudzenia należy wybrać ziemniaki z chłodnego miejsca przechowywania na 2-3 tygodnie przed sadzeniem. Wysortowane sadzeniaki umieszcza się zazwyczaj w workach raszlowych – takie właśnie kupisz na naszej aukcji - lub złożyć w pomieszczeniu w warstwie 30-50 cm - tak rozłożone sadzeniaki przykrywa się na noc matą lub słomą, żeby zabezpieczyć je przed ewentualnym przemarznięciem.
Pamiętaj!
Im wcześniejszy termin zbioru, tym dłuższy okres podkiełkowania. Przez 2-3 tygodnie, w odpowiednich warunkach, czyli w temperaturze w ciągu dnia między 10-12st.C, wykształcają się małe, kiełki o kształcie i barwie charakterystycznej dla danej odmiany i o długości ok. 0,5 cm. Takiej długości kiełki nie obłamują się przy sadzeniu. Do sadzenia ziemniaków powinno się wybierać tylko takie sadzeniaki, które wytworzyły co najmniej po 4 kiełki. Należy zwrócić uwagę, aby kontrolować przebieg rozwoju kiełków – w przypadku gdy bulwy nie kiełkują lub w sytuacji rozwoju chorób, należy je usunąć. Pobudzanie sadzeniaków przyspiesza wschody o 3-7 dni i przynosi większe plony w porównaniu do sadzeniaków nie pobudzonych nawet o 20%, a zbiór takich ziemniaków następuje nawet o 3 tygodnie wcześniej! Podkiełkowane sadzeniaki można sadzić do gruntu od połowy kwietnia.
Dlaczego NASZE ziemniaki - sadzeniaki?
Ziemniaki z powodzeniem można uprawiać w przydomowym ogrodzie warzywnym czy na działce.
Nasze sadzeniaki pochodzą z pewnych, sprawdzonych źródeł, posiadają paszporty. Ponadto podlegamy stałej kontroli nasiennictwa. Kupując u nas masz pewność, że posadzisz zdrowe, wydające optymalny plon ziemniaki, które mają pewne pochodzenie i są odpowiednio przechowywane
Kochamy Rośliny! Dlatego mamy dla Ciebie najwyższej jakości pewne nasiona, materiał siewny, sadzonki i sadzeniaki.
Polegamy na sprawdzonych dostawcach, którzy dostarczają nam świeże i pewne - wolne od chorób i defektów legalne nasiona.
Dodatkowo możesz znaleźć naturalne środki wzbogacające glebę, ułatwiające pozbycie się szkodników, bezpieczne dla środowiska.
FAMILY GARDEN - Wszystko dla Twojego ogrodu i działki!