OFERUJEMY:
Kwalifikowane sadzeniaki ziemniaka odmiana IGNACY klasa a
Opakowanie 25kg
Chciałbyś uprawiać ekologiczne ziemniaki na własny użytek? Masz dość sklepowych odmian pełnych chemii? Chcesz mieć kontrolę nad tym, co jesz? A może masz kawałek ogródka do zagospodarowania i z chęcią posadzisz tam ziemniaki? Ta oferta skierowana jest właśnie do Ciebie!
Oferujemy kwalifikowane sadzeniaki ziemniaka smacznej i plennej odmiany IGNACY. Kupujesz 25 kg worek sadzeniaków (waga z opakowaniem), którego zawartość wystarcza na obsadzenie kilku redlin.
Oferowana cena dotyczy opakowania 25kg sadzeniaków kwalifikowanych odmiany IGNACY. Sadzeniaki w kalibrażu 35-55mm (sortowane na sicie z kwadratowymi oczkami).
Oferowany przez nas materiał siewny to wysokiej jakości kwalifikowane sadzeniaki. Oznacza to, że posiadają one badania fitosanitarne oraz Paszport Roślin wydany przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Jest to wczesna odmiana jadalna (103 dni wegetacji), zarejestrowana w COBORU w roku 2012. Charakteryzuje się dużymi, okrągłoowalnymi, kształtnymi bulwami o żółtej skórce oraz płytkimi oczkami (7-8 w skali 9-stopniowej). Ma jasnożółty miąższ i bardzo dobry smak. Jest klasyfikowana w typie kulinarnym B, czyli ogólnoużytkowym. Ten typ charakteryzuje się tym, że zawiera więcej skrobi, stąd miąższ jest mniej wilgotny niż w typie A, a po ugotowaniu lekko się rozgniata pod widelcem.
Ziemniaki tego typu nadają się i do gotowania, i do smażenia. Pod względem kulinarnym Ignacy jest odmianą uniwersalną. Z powodzeniem można przygotować z niej również kartacze i różnego rodzaju kluski.
Dodatkowo dużą zaletą odmiany Ignacy jest jej przydatność do mycia i pakowania. Kolejnym atutem jest wysoka tolerancja na suszę oraz małe wymagania glebowe. Słaba klasa gleby nie będzie dla niej problemem. Jest to odmiana plenna, jej plon handlowy jest bardzo wysoki i wyrównany (nawet 54,0 t/ha).
Odmiana jest odporna na wirusy i na mątwika ziemniaczanego. Ma bardzo wysoką odporność na parch zwykły, ale słabiej radzi sobie w przypadku zarazy ziemniaka. (tab. 1). Jednak największymi jej zaletami jest wysoka tolerancja na suszę i bardzo dobry smak.
źródło: PMHZ
ODMIANA WCZESNA
- Typ kulinarny: ogólnoużytkowy B
- Dni wegetacji: 103
- Plon t/ha: 54,0
- Skrobia % 12,0
Opis odmiany:
- miąższ jasnożółty
- bardzo dobry smak
- bardzo wysoki i wyrównany plon handlowy
- niskie wymagania glebowe
- przydatny do mycia i pakowania