LAWENDA KLASA A 25KG ZBIÓR 2022
OFERUJEMY:
kwalifikowane sadzeniaki ziemniaka odmiana LAWENDA klasa A
Chciałbyś uprawiać ekologiczne ziemniaki na własny użytek? Masz dość sklepowych odmian pełnych chemii? Chcesz mieć kontrolę nad tym, co jesz? A może masz kawałek ogródka do zagospodarowania i z chęcią posadzisz tam ziemniaki? Ta oferta skierowana jest właśnie do Ciebie!
Oferujemy kwalifikowane sadzeniaki ziemniaka smacznej i plennej odmiany LAWENDA.
Na tej aukcji kupujesz:
- 1 worek, 25kg sadzeniaków ziemniaka odmiany LAWENDA
- opakowanie posiada paszport roślin z nazwą odmiany i pozostałymi danymi z PIORIN
- sadzeniaki są w kalibrażu 35-55 - są sortowane na kwadratowych oczkach o wymiarach 35 oraz 55mm, oznacza to, że nie powinny przechodzić przez kwadratowe oczko 35mm w dół i przechodzić przez kwadratowe oczko 55mm (w opakowaniu mogą znajdować się ziemniaki w innym kalibrażu, które podczas sortowania maszynowego znajdą się w partii - nie więcej niż 5%)
- ziemniaki są z reguły niepobudzone, nie posiadają kiełków (nasze sadzeniaki są przechowywane od momentu wykopania w odpowiedniej temperaturze około 4C, aby ich jakość była zachowana, kiedy trafią do odbiorcy i zostaną umieszczone w odpowiedniej temperaturze, będzie to dla nich sygnał do rozpoczęcia wegetacji - puszczania kiełka)
Odmiana: LAWENDA
Hodowla: ZAMARTE
Cechy morfologiczne i agrotechniczne:
Barwa miąższu: żółty
Barwa skórki: czerwona
Kształt: okrągłoowalny
Głębokość oczek: 7,2 – płytkie
Wschody: równomierne
Trwałość przechowalnicza: 7,5 – bardzo dobra
Potencjał plonowania: 53,2 t/ha (według COBORU)
Okres spoczynku bulw: długi
Cechy kulinarne:
Typ kulinarny: B – ogólnoużytkowy (13,3% skrobi)
Ocena smaku: 7,0 – bardzo dobry
Szczególnie polecana do: gotowania na parze i w wodzie, pieczenia, zapiekania w foli, puree, pakowania obranych bulw surowych
Odporności:
Mątwik ziemniaczany: Ro1 – odporna
Parch zwykły: 6,0 – dość odporna
Uszkodzenia mechaniczne: dość wysoka
Zaraza ziemniaka: 3,0 – liście i 4,0 – bulwy – średnia odporność
Wirus Y: 8,0 – bardzo wysoka
Metrybuzyna po wschodach: średnia wrażliwość
Wymagania glebowe i nawozowe:
Odmiana o średnich wymaganiach glebowych z tolerancją na okresy posuszne. Dobrze reaguje na zrównoważone nawożenie NPK. Lawenda tworzy zwarty i ładny łan o przeciętnej wysokości. Zawiązuje bardzo dużą ilość bulw średniej wielkości. Plon bulw zawiązuje się płytko oraz średnio głęboko w redlinie. Przy niedużej rozstawie redlin zaleca się głębsze sadzenie. Bulwy cechuje atrakcyjny wygląd – kształt wyjątkowo regularny, gładka skórka a przy tym płytkie oczka. Lawenda wybija się nadzwyczaj dobrym smakiem, jej miąższ po ugotowaniu jest intensywnie żółty, w typie kulinarnym ogólnoużytkowym – B. Jest odmianą przeznaczoną do długiego przechowywania. Cechą wyróżniającą jest długi okres spoczynku, pomimo krótkiego okresu wegetacji – ok. 90 dni.
Opis - źródło: HZZ ZAMARTE