Rzodkiewka Opolanka
Rzodkiewka Opolanka to odmiana wczesna przeznaczona do uprawy wczesną wiosną i jesienią. Wschodzi już po upływie około miesiąca. Korzeń walcowaty, podłużny i krótki, barwy jasnoczerwonej, skrywającej biały miąższ, zakończony białą plamką. Bardzo łagodna w smaku, bez ostrego posmaku. Niskie skłonności do parcenia i pękania. Długo zachowuje jakość konsumpcyjną.
Zalety:
- Szybkie plony,
- Pełna witamin,
- Smaczne zarówno sama na surowo, ale też jako dodatek do sałatek bądź kanapek,
- Nie parcieje,
- Można hodować również pod osłonami.
Ciekawostki:
- Rzodkiewki są pełne witamin, poprawiają pracę organizmu, w tym mózgu.
- Kiedyś wierzono, że jedzenie rzodkiewek wybija dzieciom psoty z głowy.
Wysiew:
- Siać do gruntu od lutego do maja w rozstawie 10-20 cm.
- Zbiór już po upływie ok. miesiąca,
- Na zbiór we wrześniu-październiku należy siać ją w sierpniu.