Rzodkiewka Krakowianka
Rzodkiewka Krakowianka to odmiana którą można uprawiać w gruncie zarówno jesienią jak i wiosną, zarówno w gruncie jak i folii, albo pod agrowłókniną. Wschodzi już po upływie około miesiąca. Unikać zacienienia, które przeszkodzi w rośnięciu plonów. Warzywa są kuliste, pełne żywego, czerwonego koloru, skrywającego soczysty, biały miąższ, z białą plamką na dole korzenia. Niskie skłonności do parcenia i pękania. Długo zachowuje jakość konsumpcyjną.
Zalety:
- W smaku - lekko pikantna,
- Niewielka część nadziemna,
- Młode liście można jeść - nadają się do sałatki,
- Odporna na parcenie,
Ciekawostki:
- Rzodkiewki są pełne witamin, poprawiają pracę organizmu, w tym mózgu,
- Kiedyś wierzono, że jedzenie rzodkiewek wybija dzieciom psoty z głowy.
Wysiew:
- Siać do gruntu od marca do maja w rozstawie 10-20 cm. Zbiór już po upływie ok. miesiąca,
- Unikać świeżego obornika,
- Na zbiór we wrześniu-październiku należy siać ją w sierpniu. Nie znosi zacienienia.