Ryż z szynką w sosie satay ADVENTURE FOOD SATE BABI
Masa netto (g): 144
Opis:
Sate Babi to malajsko/indonezyjskie danie w pikantnym sosie satay, zawierające ryż, szynkę, fasolkę szparagową oraz marchew.
To pełnowartościowe danie przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią spożywać smaczne posiłki nie tylko w domu czy restauracji, ale również podczas każdej wyprawy z dala od cywilizacji. Pomoże dostarczyć odpowiednią ilość kalorii, tak by organizm mógł właściwie funkcjonować nawet podczas najcięższych warunków. Pozwoli także na odchudzenie bagażu, więc okaże się odpowiednim wyborem podczas wypraw, przy których skrupulatnie liczy się każdy niesiony na plecach gram. Kolejnym atutem posiłku jest jego proste przygotowanie, co w żadnym stopniu nie wpływa na dostarczane przez niego walory smakowe i wizualne. Można je też spożywać prosto z opakowania.
Wartość odżywcza w porcji 100 g:
Kalorie (kcal): 405 kcal (1694 kJ)
Tłuszcz (g): 10,5 (nasycone: 4,1)
Węglowodany (g): 64,5 (cukier: 12,6)
Błonnik (g): 3,8
Białko (g): 12
Sól (g): 2,2
Skład:
Ryż - 50%, orzechy ziemne - 9%, cukier, serwatka w proszku, mąka pszenna, szynka (wieprzowina, skrobia pszenna, aromat dymu wędzarniczego, sól, regulator kwasowości (kwasek cytrynowy, wyciąg z rozmarynu), konserwant (E250)) - 6%, cebula, por, marchew, pietruszka, olej palmowy - 4%, fasolka szparagowa - 2%, chili - 0,04%, sól, aromat, wyciąg z drożdży, maltodekstryna, soja, pomidory, olej słonecznikowy, papryka, imbir w proszku, czosnek, gałgant chiński, papryka chili, trawa cytrynowa, kminek, skrobia modyfikowana (modyfikowana skrobia kukurydziana).
Alergeny:
Produkt zawiera gluten, orzechy ziemne, soje, orzechy ziemne mleko. Może także zawierać śladowe ilości orzechów.
Sposób przyrządzania:
1. Rozerwanie torebki u góry, rozłożenie jej dolnej części i usunięcie pochłaniacza tlenu.
2. Uzupełnienie gorącą wodą do kreski 8 (=0.320 litr) bądź 18 (=0.640 litr) (zależne od wersji produktu).
3. Dobre wymieszanie.
4. Zamknięcie torebki za pomocą suwaka oraz odstawienie jej na 8 minut.
5. Ponowne zamieszanie.
6. Spożywanie posiłku.
Liofilizacja - proces polegający na odwadnianiu substancji poprzez ich początkowe zamrożenie w temperaturze - 50°C i następną sublimację kryształków lodu, która polega na szybkim oraz kontrolowanym wymrażaniu wody. Kolejnym, ostatnim etapem w procesie jest dosuszanie, które przebiega w temperaturze 40 - 50°C, co pozwala na uzyskanie gotowego wyrobu posiadającego wilgotność 1-2%.Za pomocą liofilizacji przygotowuje się gotowe potrawy oraz półprodukty, które wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.
Główne zalety wynikające z liofilizacji:
- zachowanie przez żywność kształtu, barwy, aromatu, witamin, wartości odżywczych oraz w dużej mierze kształtu,
- likwidacja większości mikrobiologicznych zanieczyszczeń,
- ochrona przed rozwojem niepożądanej mikroflory dzięki brakowi wody (zakonserwowanie bez użycia konserwantów),
- oszczędność gazu oraz wody,
- okres przechowywania wynosi wiele lat.