Ryż naturalny brązowy 1 kg
- Producent: TARGROCH
- EAN: 5903229001825
- Pojemność (ml):
- Masa netto (g): 1000
- Waga (g): 1050.000
- Wegański: nie
- Wegetariański: nie
- Bez glutenu: nie
Ryż naturalny brązowy
Ryż brązowy jest najmniej przetworzonym ryżem, a więc najbardziej wartościowym pod względem odżywczym.
Zastosowanie
Ryż brązowy doskonale komponuje się z potrawami z drobiu, jest także niezastąpiony jako składnik dań egzotycznych. Ugotowany, ma lekko ciągliwą strukturę i orzechy posmak.
Składniki:
Ryż brązowy.
Wartości odżywcze:
W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g
- Wartość energetyczna 1575 kJ / 372 kcal, 788 kJ / 186 kcal, 9 %
- Tłuszcz 2,6 g, 1,3 g, 2 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g, 0,3 g, 2 %
- Węglowodany 77,2 g, 38,6 g, 15 %
- - w tym cukry 0,9 g, 0,45 g, 1 %
- Błonnik 4,0 g, 2 g, -
- Białko 7,9 g, 4 g, 8 %
- Sól** 0,02 g, 0,01 g, < 1 %
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania:
Ryż gotować w wodzie w proporcji 1 : 3 (na każde 100 g ryżu - 300 ml wody). Doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać ryż i gotować pod przykryciem na kuchence o małej mocy przez 30- 35 minut do miękkości. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Dane producenta/dystrybutora:
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn