Ryż do Sushi Ricefield 1 kg
to ryż klejący idealnie nadający się do przyrządzania sushi i innych japońskich, czy też dalekowschodnich potraw. Jest ryżem okrągłoziarnistym (short grain). Ceniony przez kucharzy ze względu na swoje właściwości organoleptyczne (właściwości rozpoznawane bezpośrednio za pomocą zmysłów), które sprawią, że każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Dzięki jego kleistości możemy go wykorzystywać nie tylko do najpopularniejszego w Polsce sushi, lecz również do większości potraw, do których spożywania używa się pałeczek. Stworzenie pysznego Sushi nie jest proste, ryż musi posiadać odpowiednią konsystencję - zapewnia to właśnie ten produkt. Polecamy go również do zup, sałatek i jako składnik farszów, a także jako składnik wielu potraw kuchni orientalnej.
Należy pamiętać, że ryż to nie tylko składnik potraw wytrawnych, lecz również tych przyrządzanych na słodko. Ryże kleiste świetnie nadają się do tworzenia deserów np. japońskiego mochi czy tajskiego khao laam.
Składniki:
- Ryż okragłoziarnisty do sushi 100%
W 100 g produktu:
- energia: 1471 kJ / 346 kcal
- tłuszcz: 0,5 g w tym kwasy nasycone: 0,3 g
- węglowodany: 79 g w tym cukry: 0,7 g
- białko: 6,3 g
- sól: <0,01 g
Sposób przygotowania:
- ryż dokłądnie umyć
- 1 szklankę ryżu gotować w 1,25 szklanki wody około 20 min. pod przykryciem
- zdjąć z ognia, ostawić pod przykrycie na kolejne 10 min
- Przygotuj zaprawę do sushi: 6 łyżek octu ryżowego, ½ łyżki cukru, ¼ łyżki soli.
- Ugotowany ryż przełóż do miski i dodaj zaprawę, i wymieszaj drewnianą szpatułką
- Ryż odstaw do wystygnięcia; przykryj wilgotną ścierką i odstaw.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu.
Producent: Ricefield
Kraj pochodzenia: Wietnam
Termin przydatności do spożycia: 17/06/2025