Ryż do sushi i kuchni japońskiej 1kg - Aron Rice
Wyselekcjonowany, krótkoziarnisty ryż kleisty uruchi-mai o puszystej konsystencji, łagodnym aromacie i subtelnym słodkim posmaku. Jako kluczowy składnik kuchni japońskiej posłuży do przygotowania niezliczonej ilości potraw, zup i przystawek, od podstawowego gohan, poprzez kultowe sushi, aż po wielopoziomowe dania donburi. Po ugotowaniu ryż znacznie zwiększa swoją objętość i nabiera idealnej kleistości, co ułatwia formowanie rolek, kawałków nigiri i kulek ryżowych. Polecamy także do dań kuchni koreańskiej - doskonały wybór do gimbap, bibimbap czy smażonego ryżu z kimchi.
Wysokiej jakości ryż marki Aron Rice uprawiany jest na bułgarskich polach ryżowych, nawadnianych czystą, górską wodą. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej metody pakowania w modyfikowanej atmosferze (MAP), produkt zachowuje pełnię wartości odżywczych i świeżość na okres powyżej 2 lat, a dodatkowo staje się mniej podatny na zanieczyszczenia i uszkodzenia w czasie transportu.
W kartonowym opakowaniu znajdziemy 2 paczki ryżu, pakowane próżniowo po 500g.
Sposób przygotowania (wg zaleceń producenta):
Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. 1 szklankę ryżu zalać 1½ szklanki zimnej wody. Gotować przez 15-18 minut na małym ogniu pod szczelnym przykryciem. Po tym czasie zestawić z palnika i pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut.
Wskazówka - Przed gotowaniem zalecamy namoczyć ryż w chłodnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Dla najlepszych rezultatów ziarna należy moczyć przez noc, a następnego dnia przepłukać pod bieżącą wodą.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Skład:
100% ryż
Wartości odżywcze (w 100g/100ml)
- Wartość energetyczna: 1486kJ/350kcal
- Tłuszcze: 0,84g
- Węglowodany: 79g
- *w tym cukry: 1,18g
- *w tym błonnik: 0g
- Białko: 6,6g
- Sól: 0g