Ryż do sushi Calrose Misori 1kg
Lepki i kleisty, o krótkim ziarnie. Ryż Calrose premium zdecydowanie różni się od tego, który jemy na co dzień. Po prawidłowym ugotowaniu jest bardzo kleisty, dzięki czemu łatwo się go formuje, zlepia i je pałeczkami.Gotowanie ryżu:Ryż dobrze przepłukać wodą, włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Na 1 filiżankę ryżu przypada 1,5 filiżanki wody. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gotować około 15 min do momentu wchłonięcia wody przez ryż. W czasie, gdy gotuje się ryż, możemy przystąpić do przygotowania sosu do ryżu. Na 0,5 kg ryżu wlewamy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli, a następnie wszystko dokładnie mieszamy w małym garnuszku i podgrzewany na bardzo małym ogniu, aby wszystkie składniki się rozpuściły - odstawiamy do wystygnięcia. Gdy woda znajdująca się ryżu odparuje, wyłączamy gaz i zostawiamy garnuszek pod przykryciem na kolejne 10 minut. Później przekładamy ryż do miski i łączymy z wcześniej przygotowanym sosem - zostawiamy do ostygnięcia.Kraj pochodzenia: U.S.A.
Skład:
100% ziaren ryżu Calrose
Wartości odżywcze (w 100g/100ml)
- Wartość energetyczna: 1443kJ/345kcal
- Tłuszcze: 1,7g
- Węglowodany: 82g
- *w tym cukry: 0,6g
- Białko: 5g
- Sól: 0g