RYŻ BRĄZOWY
NATURALNY
Ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę (plewy). Powstaje w ten sposób częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor.
Może być przyrządzany na słodko (np. z owocami, rodzynkami itd.) oraz w pikantny sposób. Ryż brązowy można serwować z mięsem i w potrawach jarskich z warzywami czy jajami, podobnie jak ryż biały.
Sposób użycia:
brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do ryżu białego (ok. 30 min.) oraz użycia większej ilości wody.
Masa netto: 1000 g.
Składniki: ziarno ryżu nieoczyszczonego 100 %.
Kraj pochodzenia: Włochy.
Termin przydatności do spożycia: dzięki stałej rotacji świeżych dostaw zapewniamy odpowiednio długie terminy ważności.
Przechowywanie: przechowywać w miejscu suchym w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
GMO: surowiec nie jest modyfikowany genetycznie.
Atest: produkt posiada atest jakości, który na życzenie klienta możemy dodać do zamówienia.
Wartości odżywcze w 100 g:
- wartość energetyczna: 1477 kJ/353 kcal;
- tłuszcz: 1,9 g:
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g;
- węglowodany: 76,8 g;
- w tym cukry: 0,8 g;
- błonnik: 8,7 g;
- białko: 7,1 g;
- sól: 0,01 g.
Opakowanie: wytrzymała torebka doypack z wielorazowym zamknięciem strunowym, zachowującym świeżość produktu.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, różne orzechy, produkty zawierające gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań, nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Importer: Z.P.H. Aga-Holtex, ul. Dworcowa 11, 43-500 Czechowice-Dziedzice..