Ryż biały 500 g
✔ Opis produktu
Ryż jest bogaty w węglowodany, które są głównym źródłem energii dla człowieka. Ponadto zawiera znaczne ilości białka i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Ryż jest również źródłem witamin, głównie witamin z grupy B, które uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. To także źródło witaminy E, która ma właściwości antyoksydacyjne.
✔ Składniki
Ryż biały
✔ Masa netto
500 g
✔ Stosowanie
Najlepiej gotować go luzem, w odpowiedniej ilości osolonej wody, tak by w trakcie gotowania ziarna całkowicie wchłonęły wodę (ok. 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Gotowanie trwa zwykle ok. 15 minut na wolnym ogniu. By skrócić czas gotowania, ziarna można wcześniej namoczyć.
✔ Rodzaj opakowania
Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Sposób pakowania przedstawia zdjęcie poglądowe na aukcji.
✔ Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna: 1504 kJ/ 354 kcal
- Tłuszcz: 0,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
- Węglowodany: 79,5 g
- w tym cukry : 0,5 g
- Błonnik 0,9 g
- Sól: 0,01 g
- Białko: 6,8 g
✔ Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
✔ Terminy przydatności
Wszystkie produkty posiadają długie terminy przydatności do spożycia, minimum 4 miesiące od daty zakupu.
✔ Informacje o alergenach
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.