Ryż Basmati Super Kernel Premium Sadii 1 kg
Producent:
Opis produktu:
Pakistański Ryż Basmati Super Kernel Premium Sadii 1 kg
Polecamy jedną z najbardziej egzotycznych odmian ryżu w Pakistanie i Indiach - ryż basmati SUPER KERNEL. Uważana za najwyższej jakości m. in. ze względu na swój aromat. Polecany szczególnie do dań curry. Uwielbiany przez koneserów kuchni indyjskiej. Podejmowano wiele nieudanych prób uprawy tej odmiany w różnych częściach świata, jednak tylko u podnóża Himalajów są dla tego ryżu dogodne warunki glebowe oraz klimatyczne i to właśnie tylko tam uprawy dają wysokie plony.
Worki z materiału z błyskawicznym zamkiem, sprawiają, że nasiona zachowują optymalną wilgotność.
Jak ugotować idealny ryż?
Jak wszyscy wiemy, ryż basmati słynie z długich i nieklejących się po ugotowaniu ziaren. Pamiętaj, że ryż basmati po ugotowaniu zmieni swą objętość prawie trzykrotnie!
1. Odsyp odpowiednią ilość ryżu do garnka (1 porcja to ok. 75G)
2. Płucz ryż w zimnej wodzie do momentu uzyskania względnie czystej wody. Ryż należy wypłukać aby usunąć pozostałości skrobi po procesie polerowania ryżu. Wypłukany ryż nie będzie się kleił
3. Kiedy już uzyskasz względnie przejrzystą wodę, dolej wody do garnka w proporcjach: 1 część ryżu, 4 części wody. Odstaw na 8- 10 minut, po czym zacznij gotowanie na dużym ogniu. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień na średni. Nie mieszaj
4. Najlepiej, kiedy po ok. 8 minutach gotowania sprawdzisz, czy ryż jest już miękki, jeśli tak, śmiało możesz odcedzić pozostałość wody, po czym zalecamy ponownie przepłukać ryż przegotowaną wodą (nie wrzątkiem)
5. Smacznego!
Przy następnych zakupach spróbuj także ryżu SADII Xtra Long Grain Basmati
Wartości odżywcze na 100g produktu:
Wartości energetyczne 355 kcal / 14485kJ;
Tłuszcz 1,0g, w tym tłuszcze nasycone 0,2g
Białko 7,0g
Węglowodany 80g, w tym cukry 1,0g
Błonnik 3,0g
Sól <0,1g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Waga:1 kg
Kraj pochodzenia:Pakistan, Pendżab