RYŻ ARBORIO
Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju.
Właściwości
Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia, dlatego właśnie idealnie nadaje się jako ryż do risotto.
Podstawowa wersja risotto to podsmażony na oliwie ryż arborio, następnie gotowany na wolnym ogniu w bulionie, do którego można dodać białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję i aksamitny smak, płyn należy dodawać stopniowo i często mieszać.
Wartość odżywcza w 100g
- Wartość energetyczna (kcal) 346
- Tłuszcz (g) 0,8 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,2
- Węglowodany (g) 78 - w tym cukry (g) 0,2
- Błonnik (g) 2,4
- Białko (g) 6,7
- Sól (g) 0,02
Uwaga! Ryżu arborio nie należy płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczny gęsty sos.
Kraj pochodzenia; Włochy
Waga; 5 kg
Producent; Targroch
Składniki; Ryż arborio 100%