RYDZ MLECZAJ (Lactarius deliciosus) KROJONY 100 g
ATEST ZBIÓR 2023
Masa netto: 100 g
Składniki: mleczaj rydz 100%
ETYKIETA PRODUKTU zawiera ATEST wraz z numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru.
Data ważności: 31.12.2025
GRZYBY SUSZONE
Kupując w firmie GrzybekPL masz pewność, że wszystkie nasze produkty są atestowane. Masz pewność co kupujesz i że robisz to bezpiecznie!
Nasze grzyby są oczyszczane przed każdym procesem suszenia, a nasi wykwalifikowani pracownicy nadzorują proces selekcji i pakowania. Pomimo dokładania największych starań w produkcie mogą wystąpić drobne zanieczyszczenia charakterystyczne dla runa leśnego.
Mleczaj rydz to średnio pospolity gatunek grzyba, występujący od lata do jesieni, pod sosnami, w młodych drzewostanach oraz na obrzeżach lasów, zwykle na glebach piaszczystych.
Należy do naszych najsmaczniejszych grzybów. Najlepiej kapelusze smażyć na maśle lub na blasze. Świetnie też smakują w marynacie, nabierając korzennego aromatu.
Kapelusz:
Średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej lub w różnych odcieniach pomarańczowej, czasami z domieszką zieleni. Powierzchnia koncentrycznie strefowana, czasami jamkowato-plamista. U młodych owocników pokrój kapelusza jest wypukły, dojrzewający wklęsły, z płytkim wgłębieniem na środku, a u starych okazów lejkowaty, długo z podwiniętymi brzegami. Pokryty śluzowatą przy dużej wilgotności powietrza skórką.
Blaszki:
Blaszki rydza są barwy pomarańczowożółtawej, podobnej jak kapelusza, o różnej długości (mieszane), prosto przyrośnięte lub lekko zbiegające na trzon, cienkie i kruche. Po uszkodzeniu wybarwiają się lekko zielonawo.
Trzon:
Długości 3–7 cm i 1–2,5 cm średnicy, barwy kapelusza lub jaśniejszy, z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami (poza tym gładki), przesiąknięty mleczkiem. Cylindryczny, początkowo pełny, potem pusty, przy podstawie zwężony.
Miąższ:
Zbudowany z kulistawych komórek, które powodują jego specyficzną kruchość i nieregularny przełam. Barwy bladopomarańczowej, zwarty, u dojrzałych owocników kruchy, przesiąknięty jaskrawopomarańczowym mleczkiem. Ma lekko gorzkawy, cierpki smak i słodkawą, owocową woń.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby suszone należy kilkakrotnie wypłukać i namoczyć ok. 1 godz. w letniej wodzie. Gotować do miękkości ok. 30 min. Wywar z grzybów jest podstawą do przyrządzania sosów i zup. Z ugotowanych grzybów przygotowujemy zupy, sosy, farsz do pierogów, farsz do uszek, dodajemy do kapusty.
PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.
TYLKO Z POLSKICH LASÓW - ATESTOWANY
W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!
Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.
Dzięki procesowi suszenia w profesjonalnych suszarniach borowik zachowuje swoje właściwości smakowe i kulinarne.
ATEST NR 107/1610/2023