QUBA CAFFE Kawa ziarnista RWANDA Rushashi 250g
RWANDA Ziarno Idealna na prezent pyszna! Hit
- Producent: Quba Caffe
- Nazwa: Rwanda Rushashi
- Seria: Single Origin
- Waga: 250 g
- Certyfikat: brak
- Pochodzenie: Rwanda
- Stopień palenia ziaren: jasny
- Dedykowany sposób przyrządzania: alternatywne metody parzenia|ekspres kolbowy|ekspres przelewowy|Chemex|Aeropress|drip|Kalita|syfon
- Intensywność: 4/5
- Kwasowość: 4/5
- Body: 3/5
- Aromat: 4/5
- Palarnia: Polska
- Gatunek ziarna: arabica
- Marka: Quba Caffe
Rwanda Rushashi to wyjątkowa kawa Single Origin wypalana w tradycyjnym piecu bębnowym. Charakteryzuje się zbalansowanym, czystym smakiem z nutami owoców egzotycznych i hibiskusa oraz przyjemnym aftertastem.
Idealnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, a także metodach alternatywnych np. Chemex, drip czy Aeropress.
- Odmiana kawy: Arabica Bourbon
- Zbiory: 2019/2020
- Screen: 15 + / A1
- Proces: fully washed, potrójnie fermentowana
- Score: 86+
- Region pochodzenia: Rushashi
- Wysokość: 1750 - 2200 m. n.p.m.;
- Profil smakowy: granat, czarna porzeczka, hibiskus, słodka kwasowość, zbalansowana, czysta, przyjemny aftertaste
- Palenie: jasne
- Intensywność: 4/5
- Kwasowość: 4/5
- Body: 3/5
- Aromat: 4/5
Obszar - Środowisko - Przetwarzanie
- Prowincja Północna
- Dystrykt Gakenke, sektor Muhondo
- Rodzaj gleby: glina ciężka do bardzo ciężkiej
- Zakres opadów od 1300 do 1400 mm.
- Zakres temperatur 17-18 stopni Celsjusza
- Górskie naturalne źródło wody
- Ręczne zbieranie i sortowanie
- przetwarzanie: washed
- suszenie w pełnym słońcu
Rushashi to kooperatywa kawy założona w 2004 roku. Obecnie zatrudnia prawie 2000 rolników. Kobiety są w większości, utworzyły nawet w 2008 r. Żeński oddział Rushashi o nazwie „Hinga Kawa”, co oznacza „uprawiać kawę” w języku kinyarwanda (język ojczysty Rwandy). Główna nazwa plantacji znana jest jako „Abakundakawa”, co w tłumaczeniu bezpośrednim oznacza „tych, którzy kochają kawę”. Spółdzielnia znana jest z produkcji i przetwarzania bardzo wysokiej jakości kaw w odmianach związanych z Bourbon, takich jak Red Bourbon, Jackson, Mbirizi i Pop 3303/21. Dojrzałe wiśnie zbierane są na wulkanicznych zboczach górzystej dzielnicy Gakenke w Rwandzie. Charakterystyczny dla tego regionu mikroklimat, wysokie wzniesienia i bogata gleba przyczyniają się do produkcji kawy ze zrównoważonymi słodkimi, kwiatowymi i owocowymi nutami w filiżance. Kawa pochodząca z Abakundakawa została wysoko oceniona w kilku pucharach doskonałości w Rwandzie. Rushashi jako kooperatywa buduje lokalną infrastrukturę i wypłaca dywidendy swoim członkom. Demokratycznie wybrani liderzy realizują różne projekty społeczne, takie jak dostarczanie świeżej wody do lokalnego szpitala. Abakundakawa zapewnia również swoim członkom ubezpieczenie zdrowotne i współpracuje z organizacją pozarządową, aby zapewnić wszystkim swoim członkom krowy mleczne, czyniąc postępy w kierunku poprawy bezpieczeństwa żywnościowego w regionie. Informacje o plantacji
- Założona: 2004
- Rolnicy: początkowa liczba 180 farmerów urosła do prawie 2000.
- Zwiększanie roli kobiet w aktywnościach społecznych i biznesowych
- Obszar uprawy: 400 hektarów
- Plantacja posiada certyfikat Fairtrade i Organic
Nie posiadasz młynka do kawy?
Napisz w komentarzu do zamówienia (koniecznie! e-maile wysłane osobno nie będą brane pod uwagę) w jaki sposób parzysz kawe, a zmielimy ją specjalnie dla Ciebie bezpłatnie.
Każda metoda parzenia wymaga odpowiedniego stopnia mielenia ziarnen, aby wydobyć z kawy to co najlepsze.