Suszone ziele RUTY zwyczajnej 1 kg
Ruta zwyczajna jest wieloletnią byliną wywodząca się z południowo-wschodniej Europy, z okolic Bałkanów, Bułgarii i Krymu; a współcześnie w stanie dzikim spotykana również w państwach basenu Morza Śródziemnego i Afryki Północnej. Ma ozdobny charakter: dorasta do wysokości 1 metra, ma podwójne lub nawet potrójne pierzastosieczne liście i drobne, żółte kwiaty zebrane w wiechowate kwiatostany. W dawnych gospodarstwach bywała wykorzystywana jako rodzaj kwiecistego żywopłotu, a prócz funkcji dekoracyjnych dostarczała również gorzkich, balsamicznych liści do aromatyzacji mięs i sałatek, jak również kiszonych warzyw i domowych marynat (kwas redukuje stężenie goryczy obecnych w zielu).
Ziele ruty
- zawiera znaczne ilości kumaryny;
- obfituje we flawonoidy, w szczególności rutynę, oraz alkaloidy;
- jest bogatym źródłem goryczy i garbników;
Właściwości
- działa wybitnie wzmacniająco na organizm;
- dostarcza łatwo przyswajalnej witaminy P wykazującej synergię z witaminą C;
- aktywuje naturalne siły odpornościowe organizmu;
- przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się;
- działa przeciwalergicznie i przeciwwysiękowo;
- zmniejsza objawy kataru siennego i łzawienia stanowiących oznaki alergii;
- redukuje stany zapalne;
- obniża ciśnienie krwi;
- zapobiega powstawaniu krwawych wybroczyn przez wzmocnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych;
- korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu krążenia;
- redukuje ospałość i popycha organizm do aktywnego funkcjonowania;
- jednocześnie działa kojąco na nerwy;
- w połączeniu z wrotyczem okazuje się skutecznym środkiem przciwrobaczym i przeciwpasożytniczym;
- może być stosowane zewnętrznie do łagodzenia łojotoku ze względu na właściwości ściągające i przeciwzapalne;
Ruta nazywana była żeńskim ziołem, bowiem medycyna naturalna zalecała jej stosowanie przede wszystkim w problemach natury kobiecej: w zaburzeniach miesiączkowaniach i bólach miesiączkowych. W przeszłości wykorzystywano ją również jako ludowy środek poronny – powodowała silne skurcze macicy przerywające ciążę, co jednak wiązało się z wysokim ryzykiem wystąpienia zagrażających życiu krwotoków. Bywa zalecana do redukowania objawów alergii wziewnej i stanów zapalnych jamy ustnej. Również wspomagająco w chorobie wieńcowej, zaburzeniach pracy serca, nadciśnieniu i artretyzmie. Przy wykorzystaniu zewnętrznym nie należy eksponować ciała na działanie promieni słonecznych, ponieważ miejsca przemywane wyciągiem z ruty mogą przejściowo wykazywać właściwości fotouczulające.
- Surowiec: ziele ruty
- Nazwa łacińska: ruta graveolens
- Skład: ruta zwyczajna 100%
- Postać: cięte
- Kraj pochodzenia: Polska
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: ze względu na zawartość kumaryn należy ściśle przestrzegać zalecanego poziomu dawkowania. W nadmiarze może powodować ślinotok, otępienie, zwolnienie tętna i zawroty głowy. W przypadku działań niepożądanych należy bezwzględnie zasięgnąć porady lekarza;
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- 2 łyżeczki ziela ruty zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 30 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po 100 ml. Po schłodzeniu można używać zewnętrznie do przemywania ropni, pryszczy, ran skórnych, itp. (pamiętać, aby skóry nie wystawiać na działanie promieni słonecznych).
Podmiot odpowiedzialny:
- Aromatika Adam Iwańczuk
- ul. Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.