Roślina lecznicza. Jej własności lecznicze znane były już w starożytności, używano jej wówczas jako środka rozkurczowego i moczopędnego[7].
- Działanie: wiatropędne, żółciopędne, rozkurczowe, uspokajające, moczopędne, przeciwbólowe, pobudzające trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych. Ruta zwalcza robaki – pasożyty układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie obwodowe, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zwiększa wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne[7]. Nie powinni jej używać alergicy oraz kobiety blondynki i rude, są bowiem bardziej podatne na uczulenia rutą, niż inne kobiety i mężczyźni[9].
- Surowiec zielarski: liść (Folium Rutae), ziele (Herba Rutae). Zawiera: olejek eteryczny do 0,36% (metylo-n-nonyloketon do 90% i metylo-n-heptyloketon do 10%, nieznaczne ilości pinen, limonenu i cymenu), furanokumaryny do 0,1% (m.in. psoralen, bergapten, ksantotoksyna, izoimperatoryna i rutamaryna), flawonoidy do 2,2% (m.in. rutyna i kwercetyna), alkaloidy (skimianina, graweolina, arboryna i rutamina), kumaryna, umbeliferon, kwasy organiczne, witamina C, sole mineralne[10].
- Zbiór i suszenie: przed kwitnieniem ścina się szczyty pędów i suszy w warunkach naturalnych w miejscach zacienionych i przewiewnych, a następnie osmykuje liście, odrzucając łodygi. Przy zbiorze i pracach pielęgnacyjnych używa się rękawiczek, gdyż roślina może spowodować poparzenia i przebarwienia skóry, zwłaszcza podczas letniej, słonecznej pogody
Sprzedaję roślinę w pojemniku p9 Roślina rośnie w doniczce i jest dobrze ukorzeniona, na czas transportu również wysyłamy rośliny w doniczkach.
Poniżej zdjęcie ruty w doniczce zrobione w dniu 14.02.2022
Tak roślina wygląda po zimowaniu.
Ruta TRACI NA ZIMĘ LIŚCIE, MŁODE już WYCHODZĄ CO WIDAĆ NA ZDJĘCIU.
W kolejnych tygodniach sadzonka będzie wyglądała coraz lepiej . Jest to zdrowa sadzonka.
Jesteśmy producentem i wszystkie rośliny pochodzą z naszej produkcji, nasze gospodarstwo istnieje od 2011 r
ZOBACZ NA POZOSTAŁE MOJE AUKCJE!
Paszport roślin/Plant passport
A Ruta zwyczajna
B PL02/14/7106
C 02/20/4/000155
D PL
Inne zastosowania
- Roślina ozdobna. Uprawiana czasami na rabatach, nadaje się też na niskie żywopłoty; jej szarozielone liście dobrze komponują się z kwiatami[8].
- W kuchni jej świeże, młode liście używane są do konserwowania dziczyzny, aromatyzowania sałatek, surówek, mięs, duszonych potraw, kapusty, grzybów i do gotowania ryb, zaś suszone ziele wykorzystywane jest do nacierania mięs, przyprawiania bigosu, gulaszu[7]. Ruta jest jednak bardzo gorzka. Gorycz ta zmniejsza się pod wpływem kwasów, z tego też względu ruta bardziej nadaje się do warzyw kiszonych lub marynowanych octem[11].
- Olejku z ruty używa się do aromatyzowania niektórych koniaków, likierów i wina wermut[11].
- Ruta używana jest do aromatyzowania niektórych herbat i napojów owocowych[7].
- Z ziela otrzymywano dawniej żółty barwnik[7].
- Ma silne działanie poronne, pisał o tym już Pliniusz Starszy. Do tej pory stosowana jest jako środek poronny w niektórych częściach świata. Jest jednak niebezpieczna – notowano przypadki śmiertelnych krwotoków z macicy po jej stosowaniu w celu poronnym[11].
- Zapach ruty odstrasza koty. Wywary z ruty są też używane w biologicznej ochronie roślin[11].