Ruszt do parówek na grilla Hot - Dog 4 - Pasja i sposób na realizację kulinarnych umiejętności.
Parówki przyrządzone na grillu węglowym, doskonale zachowają niepowtarzalny smak przyrządzanych potraw i aromat dymu.
Ruszt do parówek służy do równomiernego opieczenia parówek i w łatwy sposób na obracanie ich na grillu. Parówki zaciskamy na ruszcie i w bezpieczny sposób możemy je obracać, bez obaw że wypadną. Produkt jest niedużych rozmiarów, dlatego z łatwością można go spakować do torby i zabrać na grilowanie w plenerze. Ruszt został wykonany ze stali chromowanej, która jest wytrzymałym materiałem i pozwoli na użytkowanie go przez długi czas. Uchwyt został wykonany z drewna, dzięki czemu podczas grillowania, rączka nie nagrzewa sie i w bezpieczny sposób można obracać i przenosić ruszt.
- Materiał - Stal chromowana
- Miejsce dla opiekania 4 parówek dowolnej wielkości
- Uchwyt - drewniany
- Uchwyt pozwalający podniesienie rusztu z parówkami
- Długość - 18 cm
Przydatne wskazówki dotyczące grillowania:
- Rozpalenie grilla może trwać około 20-30 minut, dlatego warto przystąpić do rozpalenia grilla z odpowiednim wyprzedzeniem.
- Czas pieczenia jest tym dłuższy, im więcej produktów zostało wyłożonych na ruszt.
- Ruszt na potrawy można umieścić na różnych wysokościach nad paleniskiem: im wyżej jest umieszczony, tym potrawy grillowanie są w niższej temperaturze.
- Podczas grillowania sprawdzać okresowo stan potrawy, odwracając ją szczypcami max. 1-2 krotnie.
- Dla uniknięcia zapalenia się wytapiającego się tłuszczu zaleca się odcinanie zbędnych kawałków tłuszczu z mięsa przed jego grillowaniem.
- Należy zawsze myć ręce przed i po kontakcie z surowym mięsem, nie używać tych samych akcesoriów i pojemników do kontaktu z mięsem surowym i upieczonym.
- Pieczenie większych ilości mięsa będzie ułatwione po jego nacięciu.
- Posmarowanie potrawy cienką warstwą oleju jadalnego bądź oliwy (przed umieszczeniem na ruszcie) umożliwi równomierne przypieczenie.
- Maksymalna masa żywności na ruszcie wynosi 1.5 kg. Grillowana żywność powinna być rozłożona równomiernie na całym ruszcie. Maksymalna masa żywności na podgrzewaczu wynosi 0,3kg.
Zakończenie pracy i przechowywanie:
- Po skończonej pracy należy zawsze upewnić się, czy grill jest zimny.
- Usunąć popiół z misy upewniając się, że żar wygasł i nie spowoduje pożaru w miejscu składowania.
- Oczyścić i umyć ruszt.
- Grill przechowywać w czystym i nie zawilgoconym pomieszczeniu.