Rumianek koszyczek - 500g
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla), inaczej rumianek apteczny, zwykły, lekarski, pachnący, marunka, to aromatyczna jednoroczna roślina. Posiada rozgałęzioną łodygę, dorastającą do 40 cm wysokości, pierzaste, delikatne liście oraz charakterystyczne, biało-żółte kwiatostany nazywane koszyczkami. Rumianek pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Obecnie występuje na całym świecie. Najchętniej rośnie dziko na polach, przy drogach, na rumowiskach, ugorach i łąkach. Ze względu na duże zapotrzebowanie w lecznictwie jest również uprawiany. W medycynie rumianek był znany i ceniony od stuleci. Stosowano go na bóle głowy, oczu, jako lek uzdrawiający wątrobę, jako płukankę kobiecych narządów rodnych i na inne różnego rodzaju “bolączki”.
Zastosowanie w kuchni. Rumianek wchodzi w skład licznych likierów i win. We Francji, Włoszech i Portugalii jest powszechnie używany w postaci “herbaty”.
Właściwości lecznicze. Rumianek stosuje się w stanach skurczowych żołądka i jelit, w nieżytach, w przewlekłym zapaleniu nerek i pęcherza moczowego, w bolesnym miesiączkowaniu, w schorzeniach alergicznych jak katar sienny czy alergiczne zapalenie spojówek. U niemowląt jako lek wiatropędny i w tzw. kolkach. Zewnętrznie rumianek stosowany być może w postaci okładów i przymoczek w różnego rodzaju stanach zapalnych skóry, uszkodzeniach naskórka, oparzeniach słonecznych, w trudno gojących się ranach, w zapaleniu spojówek i powiek. Używa się go również do płukania jamy ustnej i gardła w zapaleniu dziąseł, gardła i anginie. Kąpiel z rumianku z dodatkiem soli dobrze robi w obrzmieniu nóg.
Sposób użycia.
Napar. 1 łyżkę kwiatów rumianku zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie odcedzić i pić 2-3 razy dziennie po szklance płynu. Można tez zaparzyć rumianek z dodatkiem 1 łyżki suszonej mięty.
Okład. 4 łyżki kwiatów rumianku zalać połową szklanki wrzątku. Zaparzone ziele zawinąć w płótno lub gazę i okładać chore miejsce.
Informacja o alergenach: Może zawierać gorczycę, seler, pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
We Francji, Włoszech i Portugalii rumianek jest powszechnie używany w postaci "herbaty". Oprócz tego, że rumiankowy napar jest po prostu smaczny, posiada też liczne walory lecznicze. Rumianek działa przeciwzapalnie, wiatropędnie, przeciwskurczowo, odkażająco. Poprawia trawienie i jest pomocny przy bolesnym miesiączkowaniu. Zewnętrznie stosowany jest jako środek antyseptyczny i łagodzący różnego rodzaju stany zapalne i uszkodzenia skóry, do przemywania zapuchniętych oczu oraz do płukania jamy ustnej i gardła w zapaleniu dziąseł, gardła i anginie.
Skład: Koszyczek rumianku
Kraj pochodzenia: Chorwacja, Polska
Cena: 46