Rukola - roślina, która ciągle zyskuje na popularności
Rukola, czyli rokietta siewna, zaliczana jest do sałat ze względu na swoje kulinarne zastosowania. W rzeczywistości bliżej spokrewniona jest z kapustą. Z tą rodziną roślin dzieli obecność związków siarki, które w przypadku rukoli odpowiadają za ostry, gorczycowy i nieco szczypiący smak. Chociaż kształtem liści przypomina popularny chwast, kryje w sobie bardzo wiele cennych składników.
W ostatnich latach zyskuje równie dużą popularność w Polsce, jak w krajach śródziemnomorskich, skąd się wywodzi. Je się ją w sałatkach, kanapkach, a także robi z niej pesto. Warta uwagi jest również suszona rukola liść. W tej postaci może być zawsze pod ręką w dowolnej ilości, podczas gdy świeże warzywo szybko więdnie.
Liście naszpikowane dobrymi składnikami
Rukola jest rośliną bardzo bogatą w dobroczynne substancje. Jej intensywnie zielone, postrzępione na brzegach liście to skarbnica minerałów, witamin oraz związków, które dodatkowo wspomagają organizm. Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o rukolę:
- zawiera witaminy A, C, K, kwas foliowy oraz inne witaminy z grupy B
- dostarcza również żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i innych minerałów w mniejszych ilościach
- pomaga zapobiegać anemii
- zawiera przeciwutleniacze oraz związki o działaniu antybakteryjnym
- pomaga obniżać ciśnienie krwi oraz zawartość cholesteroli i glukozy
- sprzyja witalności i zachowywaniu na dłużej młodości
Kuchenne zastosowanie suszonej rukoli
Rukolę w takiej formie można włączyć do sałatek podobnie jak świeżą, tyle że jako dodatek w dressingach i posypkach. Wręcz znakomicie nada się do sosów na bazie oleju, gdyż tłuszcze wspomagają wchłanianie witamin A i K.
Rukola wzbogaci także smak zielonych sosów pesto z pietruszki, szpinaku czy roszponki, a nawet po wymieszaniu z oliwą i przyprawami może stać się głównym składnikiem takiego przysmaku. Rukola liść to doskonały dodatek do duszonego szpinaku, żółtych i białych serów, owoców morza oraz ryb. Szczególnie te o delikatnym, białym mięsie nabiorą dzięki nim wyrazu. Rukola sprawdzi się też dodana do rożnych duszonych potraw, zarówno z warzyw, jak i z mięsa. To także doskonały sposób na stworzenie domowej aromatyzowanej oliwy albo musztardy.
Sposób użycia
Suszoną rukolę można używać jak przyprawę, w charakterze posypki do sałatek i kanapek lub dodawać do różnych potraw.
Dodatkowe informacje:
Opis towaru Rukola, czyli rokietta siewna, zaliczana jest do sałat ze względu na swoje kulinarne zastosowania. Charakteryzuje ją ostry, gorczycowy i nieco szczypiący smak. W tej postaci może być zawsze pod ręką w dowolnej ilości, podczas gdy świeże warzywo szybko więdnie. Może być świetnym dodatkiem do sałatek, duszonego szpinaku, żółtych i białych serów, owoców morza oraz ryb.
Skład towaru 100% rukola liść.
Kraj pochodzenia Francja
Forma jednorodne
Zastosowanie do sałatek
Kształt liść
Sposób pakowania
Nasze produkty pakujemy w bezpieczne i wygodne opakowania doypack. Swobodnie można je otwierać oraz zamykać co sprawia, że zawartość opakowania jest zawsze świeża. Pasek strunowy zapewnia, aby wnętrze produktu nie uległo wysuszeniu. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby nasze produkty były możliwie jak najbardziej pozbawione zbędnego plastiku.
Jakie są udogodnienia doypack?
- produkty zawsze świeże
- łatwe otwieranie i zamykanie strunowe
- wygodne do stabilnego postawienia na półce
- idealne opakowanie do szkoły, na wycieczkę czy w podróż
- jesteś eko! my razem z Tobą!
Dbamy o jakość produktów!
- każdy produkt jest weryfikowany pod względem jakości zanim trafi w Twoje ręce
- współpracujemy tylko ze sprawdzonymi certyfikowanymi dostawcami
- do produkcji tego towaru używamy najwyższej jakości materiałów
- zapewniamy możliwie najdłuższe terminy ważności produktu
- ekonomiczne i praktyczne opakowania sprawiają, że produkt jest zawsze świeży i aromatyczny
* Warto mieć na uwadze, iż zdrowy tryb życia i równowaga w odżywianiu są gwarantem prawidłowego funkcjonowania organizmu.
* W zakładzie są również pakowane produkty takie jak: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Mimo wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produktach powyższych surowców.
* Należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, pamiętać, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Certyfikat jakości
Zapewniamy certyfikat jakości PREMIUM naszych produktów dzięki któremu masz pewność i gwarancję, że produkty które otrzymasz są najwyższej możliwej jakości w stosunku do ceny. Każde zamówienie otrzymuje certyfikat jakościowy zapewniający profesjonalną jakość obsługi klienta oraz certyfikowaną jakość otrzymanych produktów. Tworzymy standardy PREMIUM , które zapewniają najwyższe standardy wśród sprzedających.
Bakaliove Polska marka PREMIUM
Wspieraj polskie produkty i rozwój firm z polskim kapitałem. Kupując w BAKALIOVE wspierasz Polskie produkty i rodzimego producenta. Kierujemy się mottem "Dobre, bo Polskie", a naszym priorytetem jest oferowanie możliwie jak największej ilości produktów, które mogą być uprawiane w Polsce. Wspieramy obieg produktów POLSKI ROLNIK > KONSUMENT. Produkty z BAKALIOVE to coś więcej... to pasja do ziół, przypraw, zdrowej żywności, którą tworzymy i oddajemy w Twoje ręce. Pokochaj to co my... Pokochaj BAKALIOVE.