Przedmiotem sprzedaży są nasiona na kiełki
RUKOLI 20g
Nasiona pakowane są maszynowo w folię celofanową BOPP z etykietą zawierającą nazwę gatunku, numer partii, masę opakowania oraz datę przydatności do spożycia.
Smak: ostry, lekko orzechowy, pikantny.
Produkcja oferowanych przez nas nasion na kiełki odbywa się na kwalifikowanych plantacjach nasiennych. Oznacza to, że do produkcji wybierane jest odpowiednie stanowisko, nawożenie oraz ochrona odpowiadająca wymaganiom gatunkowym roślin, z których zbierane są nasiona na kiełki.
Ponadto zdolność kiełkowania i zdrowotność mikrobiologiczna oferowanych przez nas nasion jest badana laboratoryjnie, dlatego otrzymują Państwo produkt najwyższej jakości wolny od różnego rodzaju patogenów.
Pakowanie nasion odbywa się pod nadzorem Inspekcji Sanitarno - Epidemiologicznej.
Rukola jest potoczną nazwą rokietty siewnej. Jest to roślina należąca do rodziny kapustowatych pochodząca z krajów śródziemnomorskich. W naszym kraju stała się popularna ze względu na różnorodność zastosowania jej w kuchni oraz wyrazisty smak. Jednak nie są to jedyne powody, dla których zajadamy się kiełkami tej bogatej w wiele witamin i składników odżywczych rośliny. Jej dobroczynny wpływ na cały organizm sprawia, że wielu Polaków już od dłuższego czasu docenia jej właściwości zdrowotne.
Od dawna znane jest działanie antynowotworowe rukoli. Niebagatelny wpływ ma ona także na układ pokarmowy. Zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i zwalcza nadkwasotę. Jest to zaburzenie pracy tego ważnego organu spowodowanego zbyt wysoką produkcją soków żołądkowych. Kiełki tego liściastego warzywa znacznym stopniu poprawiają codzienne samopoczucie po spożytym posiłku, ponieważ regulują trawienie. Warto więc dodawać je nie tylko do ulubionych potraw, ale przede wszystkim do tych ciężkostrawnych. Dzięki sporej ilości błonnika rukola szybko daje uczucie sytości oraz poprawia perystaltykę jelit.
Jej kiełki dodatkowo wspomagają prawidłową pracę wątroby. Skutecznie oczyszczają organizm z toksyn. Niezwykle ważny jest również ich wpływ na pracę nerek dzięki właściwościom moczopędnym. Ich zdrowotne działanie nie jest również obojętne dla układu krwionośnego. Ta niezwykła roślina wzmacnia serce i wspomaga jego prawidłowe funkcjonowanie.
Co jeszcze warto wiedzieć? Dzięki regularnemu jedzeniu rukoli z czasem można zauważyć, że włosy i paznokcie są mocniejsze i bardziej odporne na negatywne działania czynników zewnętrznych. Natomiast skóra nabiera jędrności i jest mniej przesuszona. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwwirusowym wzmacnia odporność, a w przypadku chorób górnych lub dolnych dróg oddechowych pomaga szybciej wrócić do zdrowia.
Nasiona na kiełki rukoli zawierają duże ilości witaminy A, C i K i wszystkie z grupy B oraz minerały: wapń, magnez, potas, żelazo i mangan.
Zastosowanie:
- jako składnik wzbogacający smak kanapek, sałatek, pesto, jajecznicy, przekąsek i serów,
- jako dodatek dań gorących, takich jak zupy, makarony, sosy, pizza.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE HODOWLI:
Czas kiełkowania: 5 - 6 dni.
Czas namaczania nasion: 4 - 6 h.
Jak jeść: surowe, gotowane lub podduszone.
Waga opakowania: 20g