Rukola afgańska wieloletnia
Rucola species
Jak wyglądam ?
Mam duże, owalne, ząbkowane na brzegach listki o bardzo ostrym, musztardowym smaku. Latem kwitnę na żółto.
Skąd pochodzę ?
Występuję na terytorium Afganistanu.
W czym pomagam ?
Jestem bogatym źródłem witaminy C oraz olejków eterycznych.
Z czym mnie jeść ?
Moje pikantne liście wzbogacają smak sałatek, pesto, masła ziołowego czy kanapek. Na pewno polubią mnie fani musztardy i ostrych potraw.
Gdzie mnie sadzić ?
Lubię słoneczne miejsca, żyzną i wilgotną glebę. Trzeba mnie chronić przed silnym wiatrem. Świetnie czuję się pośród różnych sałat.
- Mrozoodporność: do -20
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Pełne słońce
- Wysokość: do 40 cm
- Podlewanie: Obfite
- Zastosowanie: Kuchnia śródziemnomorska, Prozdrowotne