Kontakt |
E-mail: info@agroswiat.pl Telefony: 22 226-67-76
512-223-991 500-45-4567 Fax.: 22-434-60-68
|
|
|
Formy płatności |
Tradycyjny przelew na konto Płacę z Allegro Płatność
przy odbiorze
Książki wysyłamy: Pocztą Polską Kurierem Opek
|
|
|
|
Nasze konta: |
72114020040000320239495364
50102055581111151500300071
|
|
|
|
Koszt wysyłki |
Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest
jednokrotnie i zależy od wagi książek. |
|
|
|
|
|
Przedmiotem aukcji jest zestaw wiedzy dla osób hodujących trzodę chlewną: O
rozrodzie świń i nie tylko plus Zdrowie świń w praktyce
|
O rozrodzie świń i nie tylko
Wydawnictwo: Pro Agricola
Autor: Henryk Pawlak
Wydawca, rok wydania: Pro
Agricola, 2015
Liczba stron : 108
Oprawa i wymiary: miękka,
195 x 195 mm
ISBN: 978-83-917877-8-6
|
Drugim po bydle gatunkiem zwierząt
gospodarskich jest trzoda chlewna, stanowiąca główne zaopatrzenie w
mięso i tłuszcze zwierzęce, mimo dużej konkurencyjności mięsa
drobiowego. Wynika to nie tylko z tradycji hodowlanych polskich
rolników, ale z walorów smakowych wieprzowiny, a w szczególności ze
znakomitych wędlin wieprzowych. Poza tym mięso wieprzowe wyróżnia się
wysoką wartością energetyczną, np. 1 kg jadalnych części tuszy zawiera
od 3959 do 5660 kcal, a nadto jest bogatsze od wołowiny w wapń, fosfor
i witaminy z grupy B. Zawiera też mniejszy procent wody, przez co może
ją wiązać podczas przerobu na wędliny i konserwy.
Jednak hodowla trzody chlewnej jest jedną z
najbardziej kapryśnych gałęzi produkcji zwierzęcej, charakteryzującą
się ponadto brakiem stabilnej opłacalności.
Spis treści
WSTĘP 7
POCHODZENIE ŚWIŃ 13
RASY l TYPY UŻYTKOWE ŚWIŃ 23
Typ mięsny 25
Typ tłuszczowo-mięsny 35
Typ słoninowy 37
ROZRÓD 39
Anatomia układu rozrodczego lochy i knura
47
Hormonalna regulacja czynności narządów
rozrodczych 55
Pozyskiwanie nasienia knura i jego ocena
67
Optymalny termin unasieniania - krycia 73
Wykonanie zabiegu 79
Ciąża i poród 84
DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ KRZYŻOWANIE? 91
WARTO KORZYSTAĆ Z KALENDARZA RUJOWEGO 103
|
Zdrowie świń w praktyce
Wydawnictwo: Polskie
Wydawnictwo Rolnicze
Autor: praca zbiorowa
Wydawca, rok wydania:
TopAgrar (wydanie specjalne magazynu), 2014
Liczba stron : 90
Oprawa i wymiary: miękka,
210 x 295 mm
ISBN: 978-83-61078-09-08
|
Utrzymanie jak najlepszego zdrowia świń to nie lada wyzwanie w erze
coraz intensywniejszej produkcji i otwartych europejskich rynków. W
Polsce powstaje coraz więcej nowoczesnych chlewni zarządznych przez
fachowców. Wielu producentów korzysta z możliwości nieograniczonego
importu i odchowu warchlaków z zagranicy. Wszyscy starają się jak
najlepiej produkować. Jednak nie każdy pamięta, że to właśnie status
zdrowotny odpowiada w dużej mierze za wyniki produkcyjne stada.
Postępowanie weterynaryjne, do niedawna jeszcze kojarzone z leczeniem,
obecnie przybiera zupełnie inny kształt. Okazuje się, że dobrze
zaplanowany program ochrony zdrowia może ustrzec przed wieloma
dotkliwymi konsekwencjami. Nowoczesna weterynaria ma przed sobą zupełnie
nowy cel. Dziś nie terapia się liczy - choc i tę trzeba uwzględniać -
ale przede wszystkim zapobiegnie wszelkimi dostępnymi drogami zakażeniom
zwierząt.
"Zdrowie świń w praktyce" prezentuje postępowanie krok po kroku, zdjęcia
oraz komentarze specjalistów ułatwią zaplanowanie i prowadzenie
profilaktyki oraz leczenie stada. Ma to duże znaczenie szczególnie, że
produkcja świń od kilku lat przebiega w atmosferze z jednej strony
ogromnej konkurencji nie tylko na europejskim, ale i światowym rynku, z
drugiej - sporych nacisków związanych z szeroko rozumianym dobrostanem
świń. Na to nakłada się coraz bardziej ograniczona możliwość stosowania
antybiotyków, która z czasem będzie z pewnością dalej zawężana.
Poradnik pomoże zabezpieczyć stada przed chorobami, jak je rozpoznać w
razie pojawienia się objawów klinicznych reagować.
Spis treści:
I. CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO
1. Mykoplazmoza: Brak bariery ochronnej
2. Pleuropneumonia: Zabija świnie w 24 godziny
3. Nosoryjówka: ZZZN w ataku
4. Grypa: Sezonowa epidemia świń
II. CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO
1. Adenomatoza: Nie jesteśmy bezbronni
2. Dyzenteria: Podstępne krętki dyzenterii
3. Kolibakterioza: Najczęstsza przyczyna strat w produkcji świń
4. Salmoneloza: Zoonoza trudna w terapii
III. CHOROBY WIELONARZĄDOWE
1. Cirkowiroza: Wiele twarzy cirkowirozy
2. PRRS: Mozolna walka z wirusem
3. Streptokokoza: Wioślarze w chlewni
4. Choroba Glässera: Choroba nie tylko transportowa
5. Różyca: Nagłe padnięcia w tuczu
IV. CHOROBY PASOŻYTNICZE
1. Kokcydioza: Prosta w zapobieganiu, trudna w leczeniu
2. Glistnica: Jedna chora świnia to zarobaczone całe stado
3. Świerzb: Świerzb wciąz się zdarza
V. ZATRUCIA
1. Mikotoksykozy: Mikotoksyny - niezakaźny PRRS
VI. PROGRAM SZCZEPIEŃ
1. Trzymaj się programu szczepień
|
|
tem_hod |
|