Zakupy z naszych kont: ITALIAMO_APETITO (delikatesy) oraz ITALIAMO_CAFFE (kawy) wysyłamy w jednej paczce.
Różowy tuńczyk z Włoch o niepowtarzalnym smaku! Profesjonalna firma Bolton Alimentari z Cermenate (prowincja Como) posiada linię technologiczną gwarantującą wysoką jakość finalnego produktu.
Niniejsza aukcja dotyczy 1 puszki różowopłetwego tuńczyka w zalewie naturalnej RIOMARE/Bolton Alimentari Tonno al Naturale..
Waga netto: 160g; masa sucha po odsączeniu 112g.
Spożyć najlepiej przed: 30.06.2019 r.
Produkt przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła oraz światła.
Po napoczęciu zawartości resztę ryby pozostawić w zalewie i umieścić puszkę w lodówce, a całość w miarę możności skonsumować w ciągu 2-3 dni.
Tonno al Naturale (Tuńczyk w zalewie własnej) – to nowość na rynku polskim, choć ryba ta od zawsze jest najbardziej lubianym i najczęściej kupowanym produktem tego typu we Włoszech. Sukces ten udało się osiągnąć dzięki użyciu cenionej odmiany tuńczyka różowopłetwego. Żyje on w otwartych czystych morskich wodach, dlatego jego mięso ma charakterystyczny różowy kolor, delikatny zapach i strukturę zwartą lecz miękką. Produkt zdrowy, lekkostrawny, pachnący bryzą morską, z minimalną ilością tłuszczu (poniżej 1%).
Produkcja odbywa się w prosty sposób: ryba jest podgotowywana na parze, a następnie formowana ręcznie, by zagwarantować dokładną czystość mięsa i jego wysoką jakość. Następnie masa jest puszkowana, zalewana wodą ze szczyptą soli morskiej, bez użycia konserwantów w aromacie naturalnym.
WŁAŚCIWOŚCI TUŃCZYKA:
Jest bogatym źródłem protein (porcja 100g to 10% dziennego zapotrzebowania), fosforu, będącego oprócz wapnia podstawowym budulcem kości i zębów (100g to 20% dziennego zapotrzebowania), witaminy PP (100g to ok. 50% dziennego zapotrzebowania). Jest łatwo przyswajalny: trawienie trwa 2 godziny, podczas gdy np. mięsa to ok. 3-4 godziny – z tego względu jest polecany dzieciom i osobom starszym.
OCENA JAKOŚCI:
Po otwarciu puszki tuńczyk powinien mieć kolor różowawy, niezbyt ciemny, a masa winna być zwarta (czyli spójna i mięsista bez odłamanych kawałków); zalewa z oliwy i solanki ma być przeźroczysta i lekko przykrywać powierzchnię mięsną; po odcedzeniu wg własnego gustu tuńczyk powinien być w miarę suchy, ale jednocześnie miękki/delikatny.
Rio Mare to linia handlowa firmy, która powstała w kwietniu 1951 roku w Cermenate (prowincja Como) pod nazwą „Manzotin”; tak nazwano markę mięsa w galarecie wytwarzanego na rynek włoski, które było startowym produktem firmy. W pierwszej dekadzie działalności zakład bowiem specjalizował się właśnie w przetwórstwie mięsnym.
W 1960 roku „Manzotin” przekształca się w spółkę akcyjną i decyduje się wejść na rynek z tuńczykiem w puszce. W 1964 roku wypuszcza pierwszą linię tuńczyka i zmienia nazwę na „Trinity Alimentari Italia”. Kolejne lata przynoszą rozbudowę fabryki, konstrukcję urządzenia do produkcji tuńczyka i pierwszą kampanię reklamową pod hasłem: „Tak delikatny, że możesz go kroić przy pomocy paluszków (grassini)”. Marka handlowa Rio Mare zdobywa 10% udziału w rynku, stając się niezaprzeczalnym liderem w tym zakresie.
Lata 70. to druga faza rozbudowy fabryki, wypuszczenie innych produktów i nowe opakowania.
Nieco później istotnym ruchem produkcyjno-handlowym było wprowadzenie na rynek nowatorskich wyrobów rybnych, m.in: tuńczyka w oleju extra vergine czy pasztetu (pasty) z tuńczyka lub łososia.
W 2003 roku spółka „Trinity Alimentari Italia” zmienia nazwę na „Bolton Alimentari”, będące częścią koncernu Bolton – międzynarodowej grupy kapitałowej obecnej w 125 krajach całego świata.
Bolton jest jednym z założycieli Międzynarodowej Fundacji non profit na rzecz Wspomagania Połowów, której celem jest podejmowanie działań popartych badaniami naukowymi, zmierzających do przechowywania możliwie najdłużej zapasów tuńczyka, by racjonalniej korzystać z okresowych przyrostów populacji żywej.