Rozmaryn „Veittschochheim” mrozoodporny
Rosmarinus officinalis
Jak wyglądam ?
Posiadam jasnozielone, wąskie listki przypominające igiełki o aromatycznym zapachu i gorzko-korzennym smaku.
Skąd pochodzę ?
Występuję na obszarach Morza Śródziemnego.
W czym pomagam ?
Jestem wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i perfumeryjnym. Posiadam właściwości lecznicze. Napar z suszonych liści zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie, działa moczopędnie. Olejek rozszerza naczynia krwionośne. Używany zaś podczas kąpieli uspokajam, poprawiam krążenie krwi, ujędrniam skórę.
Z czym mnie jeść ?
Jako przyprawa wykorzystywany jestem w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, wędlin oraz ryb. Poprawiam smak zup jarzynowych, ziemniaków, sosów, sałatek, pizzy. Doskonale sprawdzam się do marynat. Często występuję jako składnik mieszanek ziołowych. Gałązki można rzucić na rozżarzony węgiel podczas grillowania mięsa. Nada mu to specyficznego aromatu.
Gdzie mnie sadzić ?
Lubię miejsca dobrze nasłonecznione, żyzną glebę, raczej suchą. Można trzymać mnie w doniczce na parapecie lub w większych śródziemnomorskich, ziołowych kompozycjach.
- Mrozoodporność: do -5
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Pełne słońce
- Wysokość: do 40 cm
- Podlewanie: Delikatne
- Zastosowanie: Kuchnia śródziemnomorska, Napary, Prozdrowotne, Aromaterapia