Rozmaryn
Roślina, która nie jest nazbyt popularna, a jednak jest świetnym dodatkiem do mięs, wzbogaca jego smak, zwłaszcza jeśli smażymy je na patelni. W kulturze od lat przywiązuje mu się skojarzenia z miłością i wiernością. Ma intensywny, lekko leśny zapach. Ma też bardzo dużo właściwości leczniczych, głównie związanych z układem trawiennym.
Zalety:
- Świetny dodatek do kuchni,
- Można spożywać w różnych postaciach,
- Wysoka odporność na susze,
- Dużo właściwości zdrowotnych.
Ciekawostki:
- Kiedyś dziewczyny wychodzące za mąż, zakładały do ślubu wianki z rozmarynu. Był on kojarzony z miłością.
- W medycynie używa się głównie olejku rozmarynowego, który ma najwięcej właściwości leczniczych.
Wysiew:
- W kwietniu do pojemników i przykrywamy folią.
- Sadzonki do gruntu wysadzamy po 15 maja.
- Stanowisko powinno być ciepłe i słoneczne, a gleba przepuszczalna o odczynie obojętnym lub delikatnie zasadowym.
- Wysoka odporność na suszę, a niską na mrozy.