Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
- 38,00 zł
- Forma do pieczenia ciastek blacha foremka misie
- 48,99 zł z dostawą
- 20,34 zł
- Forma do Pieczenia Bagietek Nieprzywierająca
- 31,33 zł z dostawą
Rozetki foremki forma do pieczenia rozetek (6695646516)
Opis
Foremki do ciastek smażonych w tłuszczu - lekkie chrupiące rozetki
TYLKO SERCE
(BRAK MOTYLKA I GWIAZDKI)
Foremki do przyrządzenia pysznych, chrupiących rozetek, odlewane z atestowanych materiałów.
Każda z foremek ma własny wkręcany uchwyt.
Cena 14,99zł za szt. do wyboru:
-zostały już tylko serca
Ciasto:
1. Składniki na ciasto do rozetek przyrządzanych na słodko:
1 szklanka mąki około 200g (mąka pszenna, żytnia lub inna),
1 lub 2 jajka,
1 szczypta soli,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
1 szklanka wody, (można dodać jedną łyżeczkę śmietany).
Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem, marmoladą.
2. Składniki na ciasto do rozetek przyrządzanych na słono lub ostro:
1 szklanka mąki 200g,
1 lub 2 jajka,
1 szklanka wody,
przyprawy według własnego wyboru (sól, pieprz, papryka, zioła, kumin, czarnuszka, płatki chilli, zioła prowansalskie oraz inne)
Składniki wsypujemy do garnka i dokładnie mieszamy.
Dwa alternatywne przepisy
I.
2 jajka,
2 łyżki stołowe cukru,
1 szklanka tłustego mleka,
1 łyżka stołowa wanilii,
1 szklanka mąki,
1/4 łyżki stołowej soli.
Ubić razem jajka, cukier, mleko i wanilię, następnie dodać mąkę i sól, ubijąjąc do połączenia wszystkich składników.
II.
1 szklanka mleka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
3 łyżki cukru,
szczpta soli,
1/2 łyżeczki cardamonu,
1 1/2 szklanki mąki,
2 jajka,
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i cardamon. Dodać mleko, lekko rozbełtane jajka i wanilię. Dobrze
wymieszać na gladka mase i zostawić aby odpoczelo, przynajmniej 30 minut.
Smażenie:
Przed przystąpieniem do smażenia ciasteczek, foremki należy dokładnie umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.
1. Suchą foremkę umieszczamy w garnku, wlewamy olej do wysokości foremki, rozgrzewamy przez 2 minuty (olej
nie powinien się zagotować, ok. 180°C
2. Po rozgrzaniu foremki, otrząsamy ją z pozostałości oleju i zanurzamy w cieście, ale nie całą tylko do około 3/4
wysokości, usłyszymy charakterystyczne syczenie, a ścianki foremki pokryją się 2 milimetrową warstwą ciasta.
3. Gdy syczenie ustanie przenosimy foremkę do rozgrzanego oleju. Po zanurzeniu w gorącym oleju smażymy
przez chwilę do oderwania ciasta od ścianek foremki. Gdy to nastąpi delikatnie wyciągamy foremkę i smażymy
rozetkę z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. W między czasie foremki powinny być zanurzona w oleju,
aby nie traciły temperatury.
4. Powtarzamy powyższe kroki aż do zużycia całego ciasta (od czasu do czasu ciasto należy zamieszać)
5. Do pieczenia należy używać dowolnego tłuszczu (nie używać margaryny ani masła)
6. Przygotowane ciasto nie powinno być za słodkie, ponieważ zawarty cukier może się przypalać.
7. Usmażone rozetki wykładać jest najlepiej początkowo na papierowy ręczniczek, żeby je odtłuścic, a następnie
partiami przekładać na talerz.
8. Aby ciasteczka nie nasiąkały tłuszczem można dodać do ciasta sok z cytryny.
9. Rozetki można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem, marmoladą. Posypane cukrem pudrem
i przełożone bitą śmietaną utworzą pysznego ptysia.
10. Aby zachować chrupkość rozetek należy przechowywać je w niezbyt szczelnym pojemniku. Pozostają
chrupkie 2 do 3 dni. Można je podgrzewać ponownie w ciepłym piekarniku.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.