Rozetki - FOREMKI do ciasteczek z ciasta naleśnikowego
(wykonane ze stopu aluminium A1 atestowanego przez PZH – Hż (14008/94)
Szanowni Państwo,
Chcielibyśmy przypomnieć znane i lubiane z dzieciństwa babcine wypieki - ciasteczka z ciasta naleśnikowego.
Pamiętacie Państwo „Rozetki”? Foremki, które rozgrzane w tłuszczu zanurzane były w cieście naleśnikowym i wysmażane na złoto, posypywane cukrem pudrem lub smarowane dżemem czy budyniem - a smakowały tak przepysznie?
Teraz powracamy do tradycji.
►Proponujemy przygotować ciasteczka, które babcia sama dla nas kiedyś robiła lub przygotować je wspólnie z babcią i przypomnieć sobie lata z dzieciństwa.
► Te smakołyki możemy zaserwować naszym milusińskim i gościom na wiele sposobów z cynamonem, z cukrem pudrem, z dżemem czy z bitą śmietaną.
► A jeśli znudzą nam się ciasteczka na słodko – wystarczy rozgrzane ciasteczko posypać drobno startym żółty serem, Vegetą czy przyprawami – i otrzymamy domowe chipsy. SUPER PRZEKĄSKA!
Do ciasta nie dodajemy cukru – zatem po przyrządzeniu dodatki decydować będą o smaku ciasteczka.
Przedmiotem aukcji są foremki do wypiekania tych niepowtarzalnych ciasteczek - 1 komplet.
1 KOMPLET = 3 SZT.
Ciasteczka mogą być wypiekane w podobny sposób (jak kiedyś) i z nowymi propozycjami podania.
W ofercie mamy 3 kształty foremek jak na zdjęciach poniżej.
1 komplet to:
- motylek
- gwiazdka i
- serduszko.
Do każdej foremki mamy oddzielny uchwyt.
Uchwyt należy „wkręcić” w foremkę i nie należy go wykręcać – aby otworek w foremce nie „wyrobił się”.
Rączki uchwytów są wykonane z plastiku – zatem w całości (foremki z wkręconymi uchwytami) możemy myć w zmywarce.
Ciasteczka smakują przepysznie i dostarczają zabawy dla całej rodziny w trakcie pieczenia jak i w trakcie ich konsumpcji, dzieci je uwielbiają (zarówno jeść jak i smażyć).☺
Życzymy smacznego!
KRÓTKI OPIS:
Foremki połączyć z uchwytem i przed użyciem umyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń.
♥ Osuszoną foremkę zanurzamy w gorącym tłuszczu (na ok. 2 minuty) aby osiągnęła pożądana temperaturę (nie dopuszczać do wrzenia tłuszczu). (Jeśli mamy więcej foremek to nagrzewamy wszystkie na raz).
♥ 1Rozgrzaną foremkę otrząsamy z tłuszczu, zanurzamy w uprzednio przygotowanym cieście – nie głębiej niż do górnej krawędzi i trzymamy do chwili, kiedy foremka przestanie syczeć (5 – 6 sek.)
♥ Foremkę z przyczepionym ciastem zanurzamy w gorącym tłuszczu. Lekkim ruchem podnosimy foremkę, ciasto spada – jeśli nie (oznacza to, ze zanurzyliśmy foremkę zbyt głęboko w cieście lub, że nie jest jeszcze wystarczająco rozgrzana) wkładamy ponownie foremki do tłuszczu.
PRACUJEMY KOLEJNO NA KAŻDYM KSZTAŁCIE (tą którą przed chwilą włożyliśmy do ciasta – schłodziła się więc bierzemy następną już nagrzaną – ta pierwsza wraca do tłuszczu)
♥ Bierzemy następną rozgrzaną foremkę i czynności powtarzamy aż do wysmażenia ciasta. (Co jakiś czas przemieszać ciasto, aby nie „pływał” w nim tłuszcz).
♥ Ciasteczka smażymy na złoty kolor (mocniej wysmażone są bardziej kruche).
Smażymy na dowolnym tłuszczu (z wyjątkiem margaryny).
Ciasto może być różne – dodatki wg uznania, ciasteczka najlepiej dosładzać po usmażeniu, gdyż nadmiar cukru pali się i przypieka do foremki. Ciasto najlepiej rozrabiać w wodzie.
Propozycje przepisu na ciasto ( porcja na około 40 ciasteczek )
1.Szklanka mąki (pszenna, żytnia, kukurydziana, itp.) 1 lub 2 jajka (mogą być same żółtka), szczypta soli, płaska łyżeczka cukru waniliowego, około ¾ szklanki wody (można dodać łyżkę stołową kwaśnej śmietany). Podajemy na słodko – możemy posypać cukrem pudrem, wypełnić bita śmietaną, dżemem, kremem, zgodnie z własną wyobraźnia.
2.Szklanka mąki, 1-2 jajka, ok. ¾ szklanki wody, przyprawy wg uznania (sól, pieprz, papryka, vegeta, suszone zioła, majeranek ….) .
Podawać do barszczu, bulionu lub do piwa.
Wypieczone ciasteczka można wypełnić drobno zmielonym farszem i podać zamiast pasztecików.
Uwaga: Żeby ciasto „nie piło” tłuszczu wlać łyżkę spirytusu, koniaku lub soku z cytryny.
Życzymy smacznego
Dystrybucja:
Sieciowe Zakupy
Adrian Kowalczyk
Ul. Matejki 12
66-400 Gorzów Wlkp
Tel : 78 36 24 310
|