Owoce ekologicznej róży jabłkowatej karpackiej 1kg świeże
Owoce róży z polskiego gospodarstwa ekologicznego - numer certyfikatu ekologicznego: PL-EKO-01.616-0003804.2024.001. Ze słonecznych okolic Sandomierza.
Róża jabłkowata (Rosa villosa/ Rosa pomifera) odmiana Karpatia – to róża o niezwykle dużych owocach 3-4cm, o barwie czerwonej, z delikatną szczecinką.
Owoce róży karpackiej są jasnoczerwone, duże, wydłużone 3-4cm długości. Są niezwykle bogatym źródłem witaminy C – zawierają jej 10 razy tyle co cytryny. Ponadto ma w swym składzie wiele innych witamin takich jak A, B1, B2, E i K. Ponadto zawiera flawonoidy wzmacniające naczynia krwionośne, cukry, pektyny, garbniki, olejki eteryczne.
Róża karpacka /podobnie jak dzika róża/ jest stosowana przede wszystkim jako lek ogólnie wzmacniający (bogate źródło witaminy C), ale także pomocniczo do leczenia różnych schorzeń wątroby, nerek i przewodu pokarmowego, przy nadciśnieniu oraz w chorobach zwyrodnieniowych stawów. działa wzmacniająco i przeciwzapalnie.
Róża karpacka może być świetnym składnikiem przygotowywanych w domu syropów, przecierów i konfitur. Doskonała jest również na nalewki, wina oraz można ją ususzyć na zimowe herbatki owocowo-ziołowe. Owoce zbieramy mocno dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. Przed przetworzeniem należy je oczyścić pozbywając się resztek kielicha i nasion z włoskami.