Rosa Rugosa Hansa
Przez kilkanaście lat nie szczepiliśmy tej odmiany, ponieważ napłynęła do Niemiec z Holandii, fala krzewów ukorzenionych ze zdrewniałych pędów. Krzewy te były stosunkowo tanie. Od pieciu lat powróciliśmy do szczepienia czterech podstawowych kolorów (czerwony, różowy, żółty i biały) odmiany rugosa. Krzewy szczepione posiadają większą witalność i odporność przejętą od podkładki. Pragnę Państwu zaproponować, najbardziej pomularną, ciemno różową jej wersję wraz z instrukcją jak z jednego krzewu stworzyć wiele. Po przekwitnięciu kwiatów przycina się zdrewniały pęd na długość ok. 5 cm i po namoczeniu w ukorzeniaczu wsadza się do ziemi. W przyjęciu takiego krzewu pomaga przykrycie sadzonki litrowym słoikiem.
Odmiana ta ceniona jest za jej walory kulinarne. Jej owoce są źródłem największej ilości witaminy C spośród uprawianych w Polsce roślin, przez co jest materiałem do produkcji win, herbat, nalewek. Kwiaty z kolei są surowcem do produkcji aromatycznych konfitur. Wysokość około 1.5 metra. Posiada przyjemny zapach.
Zapraszam na mojego bloga: http://dusza-ogrodu.blogspot.com
O mnie
Z różami związany jestem ponad 30 lat. Na przestrzeni tego czasu miałem możliwość poznać wiele odmian. Dzisiaj chciałbym się podzielić moim doświadczeniem z Państwem. Wybiorę i zaprezentuję kilkadziesiąt sortów, pod którymi podpiszę się zarówno ja, jak i większość osób zajmujących się uprawą tych roślin. Krzewy pochodzą z dużej szkółki w Niemczech. Spośród szepionych tam ponad 450 odmian wybrałem te, których głównym atutem były: walory dekoracyjne, zdrowotność, odporność na przemarzanie, a czasem ułamek sekundy zamknięty z ostatnim promieniem lipcowego słońca, na płatkach np. Sebastiana Kneippa. Róże są dobrze zabezpieczone do transportu, nie wymagają natychmiastowego posadzenia w ogrodzie. Korzeń jest obłożony wilgotnym torfem. Każda sadzonka posiada oryginalną etykietę licencyjną.