MeGustaWino.pl Największy sklep z "alkoholami bezalkoholowymi"
Zaprasza na swoje aukcje
Rotkäppchen Alcohol-Free Rose
Kilka słów od producenta: "Rotkäppchen Alcohol-Free to świeża i owocowa alternatywa dla wszystkich, którzy kochają szampany typu Sekt. Te wina są dealkoholizowane w bardzo staranny sposób, aby zachować typowy delikatny i owocowy pełny smak Rotkäppchen. Rotkäppchen Alcohol-Free ma o 50% mniej kalorii, a tym samym obiecuje świetną, ale lekką przyjemność.
Pełny smak - nawet "bez alkoholu".
W przypadku dealkoholizowania, wina musującego lub piwa stosuje się różne temperatury wrzenia alkoholu i innych cieczy. Alkohol odparowuje w temperaturze 78 ° Celsjusza, a na przykład woda potrzebuje temperatury 100 ° Celsjusza. Ta metoda może jednak powodować utratę smaków i aromatów, ponieważ takie ciepło niszczy wiele składników, które sprawiają, że wino jest w pełni zrównoważone.
Z tego powodu korzystamy z faktu, że w próżni temperatura wrzenia cieczy jest znacznie niższa: w temperaturze około 30 ° C dla alkoholu i w temperaturze 40-50 ° C dla wody, w zależności od poziomu próżni. W ten sposób nie musimy przegrzewać win, których używamy do Rotkäppchen Alkoholfrei i jesteśmy w stanie zachować swój typowy smak i owocowy smak Rotkäppchen."
Zaw. alk.: 0.3% (bezalkoholowe)
Poj. 0,75L
Smak: półwytrawny
Wyczuwalne nuty owoców: Truskawek oraz malin
WINO BEZALKOHOLOWE
Wino bezalkoholowe powstaje identycznie jak wino alkoholowe. Alkohol jest usuwany po fermentacji wina. Istnieje kilka metod pozbycia się alkoholu z wina. Każda z nich jest kosztowna, dlatego na produkcję tego rodzaju wina najczęściej mogą sobie pozwolić tylko największe winnice (jak np. Torres czy Codorniu). Cały proces dealkoholizacji wina polega na odwirowaniu alkoholu od reszty składniku. Wino bez alkoholu ma łągodniejszy smak oraz czujemy jego pełen bukiet. W przypadku win alkoholowych brak jakości często jest przesłaniany dodatkową ilością alkoholu. Wina bezalkoholowe muszą być dużo bardziej dopracowane smakowo, nie ma w nich nic co stanowiłoby substytut drażniącego alkoholu.