Najlepszy litewski śledź solony w oleju,DELIKATES
Śledź solony z przyprawami bez głowy
Śledzie Zigmas produkowane są z młodego, tłustego śledzia oceanicznego o bardzo delikatnym, soczystym lekko słonym mięsie.
Śledzie są bogatym źródłem białka, zawierają dobroczynne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. omega 3 oraz witamin A1, B1, B2, B6, B12, C, D.
Kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać chorobom serca, wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają antydepresyjnie.
Waga: 1300 g
Kraj produkcji: Litwa
Rosyjskie śledzie IWASI z Pacyfiku, z przyprawami bez głowy
Śledź należy do największej grupy ryb złowionych na świecie, które składają się na śledzie. Występują powszechnie w tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych morzach półkuli północnej i południowej, a także w wodach arktycznych. Wartość odżywcza i właściwości smakowe poszczególnych rodzajów śledzia są bardzo różne. Zależą one zarówno od gatunku, pory roku i obszaru połowowego, wielkości ryb, jak i metody przetwarzania. Najważniejsze w połowach i sprzedaży są śledzie morskie (Atlantyk i Pacyfik). Ryby te są najlepiej karmione w drugiej połowie roku, jesienią i zimą, kiedy ich zawartość tłuszczu przekracza 20 procent. Śledź to bardzo odżywczy produkt, który przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu krążenia, nerwowego i trawiennego człowieka. Jego mięso zawiera 16–19% białka, do 25% tłuszczu, witaminy A i D, dużą ilość B1, B2 i B12. Główną i najpopularniejszą metodą przetwarzania śledzia jest solenie, w którym większość śledzia ma założony proces dojrzewania, w wyniku czego tkanki rybne miękną i powstaje taki rodzaj śledzia. Dlatego śledź solony, wędzony i marynowany uważany jest za dobry produkt przekąskowy. Podczas solenia śledzia można dodawać przyprawy, liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, kardamon, goździki, nasiona gorczycy. Śledź solony w puszkach jest szczególnie dobry, ponieważ jest przygotowywany natychmiast na statkach, bezpośrednio w obszarach połowowych ze świeżych i tłustych surowców.
Waga 1300 g