Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski
Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
Oprócz ziół o typowym działaniu leczniczym w książce jest mowa o roślinach stosowanych w polskiej kuchni jako przyprawowe, zmieniające smak, zapach, a nieraz i wygląd potraw. Częste, niemal zwyczajowe dodawanie przypraw do pożywienia ma duże znaczenie profilaktyczne i może chronić przed niektórymi dolegliwościami przewodu pokarmowego.
W książce oprócz preparatów polskich uwzględniono niektóre z wytwarzanych w krajach sąsiedzkich, kierując się ich rzeczywistą wartością leczniczą oraz tym, że uzupełniają dość ubogi asortyment rodzimy.
Treść: Terapeutyczne zestawienie leków ziołowych, Z dziejów ziołolecznictwa i zielarstwa, Zbiór, suszenie i przechowywanie surowców zielarskich, Podstawowe związki czynne w roślinach leczniczych, Monografie roślin leczniczych - omówiono 176 roślin (surowiec, podstawowe związki czynne, działanie, działania niepożądane, zastosowanie, przetwory)
- Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, 435 str.
- Egzemplarz w stanie bardzo dobrym (-)
m