Rooibos Afrykański Busz
Rooibos, choć często nazywany czerwoną herbatą, nie jest spokrewniony z krzewami herbacianymi. Drobne gałązki i igiełkowate listki (po ususzeniu i fermentacji cięte na krótkie, 1-2 mm kawałeczki) pochodzą z czerwonokrzewu, rośliny uprawianej na górskich obszarach Południowej Afryki.
Rooibos Afrykański Busz harmonijnie łączy w sobie nuty cytrusów i czerwonych owoców, dzięki dodatkowi skórki pomarańczy i kawałków malin. Wzbogacony płatkami kwiatów - kocanki piaskowej i nagietka.
Rooibos dla dzieci, w czasie ciąży i karmienia
Napar uzyskiwany z fermentowanego czerwonego rooibosa ma charakterystyczny miodowy aromat i naturalnie słodkawy smak. Zawiera niewielką ilość garbników, dzięki czemu nie czuć w nim goryczy ani cierpkości. Nie zawiera natomiast teiny ani kofeiny, może więc być pity bez ograniczeń przed snem, przez dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby osłabione.
Właściwości i działanie rooibosa:
- spowalnia starzenie się organizmu dzięki dużej zawartości antyoksydantów
- zawiera wiele witamin i minerałów
- pomaga przy problemach związanych z żołądkiem i trawieniem dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia
- wzmacnia zęby i kości dzięki zawartości manganu i fluoru
- wzmacnia system nerwowy dzięki zawartości cynku i magnezu
- pomaga w alergiach
- działa antybakteryjnie i antywirusowo
- wyrównuje poziom cukru we krwi
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego
Kraj pochodzenia: RPA
- Sposób parzenia: 1 łyżeczkę herbaty (2-3g/150ml) zalej gorącą wodą (95°C) i zaparzaj przez 3-5 minut.
- Składniki: czerwony rooibos, aromat, skórka pomarańczy, kawałki malin, kwiatki nagietka i kocanki piaskowej
- Pochodzenie: RPA