Tradycyjny sos, będący kompozycją tartego chrzanu i kremowego majonezu. Ma jednolitą konsystencję i jasną barwę z idealnie zachowanymi proporcjami pomiędzy ostrością chrzanu a łagodnością pozostałych składników. Produkt o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega 3, wolny od GMO.
Doskonały do jajek, ryb, wędlin i mięs oraz jako dodatek do sałatek lub past kanapkowych.
Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Składniki: woda, olej rzepakowy (21,8%), chrzan delikatesowy (20,4%): chrzan (60%), woda, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, substancja zagęszczająca: E 1422, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacze: pirosiarczyn sodu – zawiera dwutlenek siarki i siarczyny, kwas askorbinowy; skrobia modyfikowana, żółtko jaja kurzego (3,2%), cukier, ocet spirytusowy, sól, koncentrat soku z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa, aromat naturalny.
Kotlety mielone z sosem chrzanowym, buraczki i ziemniaczki
Składniki (4 porcje)
Mielone:
2 małe cebule
1 łyżka oleju
500 g mięsa mielonego np. z szynki wieprzowej
1 sucha bułka
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
kilka łyżek zimnej wody
bułka tarta
olej do smażenia
Buraczki:
4 duże buraki, ugotowane
1/2 jabłka
2-3 łyżki SOSU CHRZANOWEGO
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Odstaw i przestudź.
Suchą bułkę namocz we wrzątku przez kilka minut, odsącz z nadmiaru wody.
W dużej misce umieść mięso mielone, podsmażoną cebulkę, bułkę, jajko, sól, pieprz. Dobrze wymieszać. W trakcie
wyrabiania dodawać po trochu wodę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
Buraczki: Buraki i jabłko zetrzeć na tarce. Dodać SOS CHRZANOWY ROLESKI, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ziemniaki: Jeszcze gorące ziemniaki ugnieść razem z masłem, doprawić solą i pieprzem.
Mielone polać z wierzchu SOSEM CHRZANOWYM ROLESKI, posypać świeżym koperkiem/szczypiorkiem