Bulion warzywny – esencjonalny i bardzo aromatyczny bulion przygotowany na bazie warzyw i przypraw. Klarowny i apetyczny, doskonały jako baza do zup i sosów. Polecany również do gotowania ryżu i praktycznie wszystkich rodzajów kasz.
Nie zawiera konserwantów, glutenu oraz glutaminianu sodu.
Jedno opakowanie wystarcza na przygotowanie 3 litrów pysznego rosołu.
Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Składniki: baza bulionu warzywnego 63% (woda, sól, ekstrakt drożdżowy, marchew, por, lubczyk, pietruszka, cebula, ekstrakty przypraw, przyprawy, maltodekstryna, glukoza), woda, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego.
Risotto z bobem i cukinią
Składniki (4 porcje):
1,5 szklanki ryżu carnaroli (lub arborio)
2 łyżki oliwy
2 szalotki, 2 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
pół opakowania bulionu warzywnego
1,5 litra wody
500g bobu
2 cukinie pokrojone w półplasterki
3 łyżki startego sera pecorino, 2 łyżki masła
1 łyżka posiekanych ziół (szałwia, estragon, oregano, idealnie byłoby dodać miętę)
świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej mięty
skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę I posól. Na osolony wrzątek wrzuć bób i gotuj ok. 5-7 minut. Przelej zimną wodą i obierz z łupinek.
Szalotkę i czosnek posiekaj.
Przygotuj bulion: pół opakowania bulionu warzywnego rozpuść w 1,5 litra wrzątku
Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę i krótko przesmaż posiekaną szalotkę i czosnek, dodaj cukinię.
Dodaj ryż (surowy) i smaż na oliwie do czasu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Ważne, aby nie dopuścić do zarumienienia ryżu.
Do przeszklonego ryżu wlej białe, wytrawne wino. Poczekaj aż odparuje. Nie zapomnij o mieszaniu ryżu.
Teraz dolewaj partiami bulion, który cały czas powinien być gorący. Gotuj, aż risotto będzie miękkie (ok.15-20 minut).
Wymieszaj natkę z miętą i skórką z cytryny
Wyłącz risotto i dodaj masło, bób, połowę startego sera i połowę natki z miętą i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką, odstaw na 2-3 minuty i podawaj.
Risotto z bobem i cukinią podawaj posypane startym serem pecorino, oraz pozostałą pietruszką z miętą i skórką z cytryny.