Ekologiczna musztarda stołowa bio, to łagodna musztarda o gładkiej konsystencji wyprodukowana z naturalnych, certyfikowanych składników.
Musztarda stołowa bio jest wytwarzana z łagodnej odmiany białej gorczycy. Jej charakterystyczna, gładka tekstura, to efekt dopracowanej do perfekcji metody produkcji.
Musztarda stworzona z pasją dla prawdziwych smakoszy. Polecana jako dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin oraz kanapek. Doskonała jako baza do marynat.
Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Produkt nie zawiera sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz glutenu.
Składniki: woda, gorczyca ekologiczna (15,7 %), ocet spirytusowy ekologiczny, cukier trzcinowy ekologiczny, sól.
Chrupiące udka z kurczaka marynowane w musztardzie, podane na wiosennej sałatce z rukoli
Składniki (4 porcje)
4 duże udka z kurczaka
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
10 łyżek MUSZTARDY STOŁOWEJ BIO ROLESKI
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska, świeżo mielony pieprz
Sałatka:
200 g rukoli
2 marchewki
pestki z 1/4 granatu
garść prażonych pistacji
40 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka ulubionego octu np. balsamicznego, jabłkowego, winnego
sól, pieprz
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowywania marynaty do kurczaka. W misce wymieszaj Musztardę Stołową Bio Roleski, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Powstałą marynatą zalej udka z kurczaka, dokładnie natrzyj i szczelnie zamknij folią. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na dużej patelni na dużym ogniu, rozgrzej olej i wrzuć udka kurczaka, skórą do dołu. Smaż chwilę, zmniejsz ogień. Uważaj, by nazbyt szybko nie zrumienić kurczaka. Smaż kilka minut do zbrązowienia, po czym obróć. Udka smaż w sumie około 30 minut, obracając co jakiś czas. Pod koniec smażenia przykryj patelnię pokrywką. Wyłącz ogień, zdejmij.
W trakcie smażenia kurczaka przygotuj sałatkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski. W dużej misie umieść rukolę, marchewkę i granat. Przygotuj dressing – do małego słoiczka wlej oliwę, ocet, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i zalej sałatę tuż przed podaniem.
Na talerzu wyłóż sałatkę z rukoli i posyp prażonymi pistacjami. Na wierzchu ułóż udka kurczaka. Możesz skropić je dodatkowo sokiem z cytryny i doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską.