Rokitnik zwyczajny 250g Bio-Flavo
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) – cuda natury
Owoce rokitnika to bardzo bogate źródło różnych związków biologicznie czynnych.
Świeże owoce zawierają bardzo dużo witaminy C (200-1000mg/100g), a więc znacznie więcej niż owoce porzeczki czarnej.
Dużo jest też wit. E w postaci α-, β- i γ-tokoferolu, wit. A (karoten, likopen, luteina, zeaksantyna), K, D, z grupy B (B1, B2, B6, B9).
Z pierwiastków przeważa potas, ale też znajdziemy wapń, magnez a z mikroelementów m.in. żelazo, sód, cynk, mangan, miedź.
Związki fenolowe występują w ilości nawet 500mg/100g i są to m.in.:
- Kwasy fenylokarboksylowe – galusowy, salicylowy
- Kwasy fenylopropenowe – p-kumarowy, chinowy
- Flawonole - izoramnetyna, kwercetyna, rutyna, kemferol
- Flawanole – katechiny, epikatechiny, gallokatechiny
W owocach a zwłaszcza w nasionach znajdziemy cenne kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3 (α-linolenowy), omega-6 (linolowy), omega-9 (oleinowy), czy kwasy nasycone (palmitynowy).
Stwierdzono też obecność aż 18 aminokwasów jak kwas asparaginowy, walina, fenyloalanina, metionina, leucyna, lizyna, treonina, fenyloalanina, betaina.
Występują też kwasy organiczne jak jabłkowy czy winowy. Liczne są też olejki eteryczne jak etylobutan, czy metylobutan.
Badania naukowe potwierdzają, że rokitnik wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe, zmniejszające poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, usprawniające działanie systemu sercowo-naczyniowego, przeciwmiażdżycowe, antyzapalne, przeciwwrzodowe, antybakteryjne i antywirusowe itd.