W dwunastu głównych rozdziałach, które odpowiadają poszczególnym miesiącom roku kalendarzowego dowiadujemy się m.in.: o Jedynej Zasadzie jin i jang, o podstawowych chorobach w ujęciu makrobiotycznym, o monodiecie leczniczej, odżywianiu sezonowym z naturalnych i lokalnych upraw, o naturalnych sposobach przetwarzania żywności, o metodach przyrządzania i równoważenia energetycznego potraw.
Autor proponuje nam także potrawy specjalne w formie tygodniowego jadłospisu na każdą z pór roku. Wreszcie około 100 skrupulatnie zebranych i opracowanych przepisów dań makrobiotycznych, do których nawiązuje w treści książki.
Makrobiotyczny sposób odżywiania i życia jest dziś jedną z nielicznych teorii i filozofii, która w sposób całościowy (holistyczny) ujmuje unikatowe zjawisko życia na Ziemi. W naturalny, dopełniający sposób łączy ze sobą, przy pomocy Jedynej Zasady jin i jang, wszystko to, co Zachód nieopatrznie dzieli i przeciwstawia sobie. Naturalny sposób odżywiania, jako część praktyczna makrobiotyki, jej część teoretyczna jaką jest cała dialektyczna filozofia starożytnego Wschodu, tworzą jedną, wzajemnie dopełniającą się całość - jak jin i jang, dzień i noc, dobro i zło, zdrowie i choroba, pierwiastek męski i żeński - i istnieć bez siebie nie mogą. Makrobiotyka to niekończące się studia, których źródłem jest nasze codzienne życie. Żyjąc zgłębiamy i kontemplujemy tajniki życia i codziennie wspieramy to wszystko żywym, naturalnym i odpowiednim do pory roku, klimatu, pogody, naszej konstytucji psychofizycznej dobranym pokarmem. Pomału, w miarę jak konsekwentnie stosujemy zasady makrobiotyki, świat przestaje być chaotyczny, skomplikowany i groźny - staje się coraz bardziej przyjacielski i przyjazny.
O autorze
Kazimierz Kłodawski - z wykształcenia politolog oraz specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia (studia podyplomowe), z zamiłowania i wewnętrznej potrzeby myśliciel, ekolog i przyrodnik. Od 21 lat jest wegetarianinem i makrobiotykiem, od 19 lat weganinem i miłośnikiem Natury oraz naturalnego porządku świata. W życiu szuka uniwersalnych i głębszych prawd oraz nowych, bardziej sensownych i logicznych - niż to oferuje współczesna stechnicyzowana i odhumanizowana cywilizacja - odpowiedzi na nurtujące człowieka pytania. Jest autorem książek "Rok z makrobiotyką", "Dynia - słońce na talerzu" oraz ponad dwustu artykułów na temat filozofii zdrowia, a także naturalnego odżywiania. Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego stylu życia.