Świeże, certyfikowane ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE od piekarnio-ciastkarni MARIA I PAWEŁ WALENCIAK!
Skład i sposób przyrządzania zgodny z wymaganiami dla oryginalnego ROGALA ŚWIĘTOMARCIŃSKIEGO:
- ciasto półfrancuskie na bazie margaryny
- nadzienie wyrabiane z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego, masą jajeczną, margaryną, orzechami, rodzynkami, owocami kandyzowanymi oraz aromatem migdałowym
- sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (między warstwami ciasta) oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami
- waga 1 rogala od 160 do 200g
Zależy nam, aby otrzymali Państwo jak NAJŚWIEŻSZE rogale.
- Wypiek odbywa się nad ranem
- Inpost zapewnia dostawę następnego dnia roboczego dla paczek nadanych do południa
- Zamówienia z wpłatą zatwierdzoną do godziny 18 zostaną nadane do południa następnego dnia roboczego (poza piątkiem)
- W przypadku wyboru dostawy "Paczkomaty Inpost" lub "Kurier Inpost" (bez allegro) zamówienia realizujemy również w piątek (usługa "Paczka w weekend"). Dochodzą one wtedy do nabywcy już następnego dnia (sobota)
- By otrzymać rogale przed 11.11 należy złożyć zamówienie najpoźniej w niedzielę do północy
Rogale są zapakowane w estetyczne pudełka i wkładane do dopasowanych, szczelnych kartonów dzięki czemu trafią do Państwa w bardzo dobrym stanie.
Ze względu na panującą sytuację epidemiczną pragniemy zaznaczyć, że podczas wyrobu jak i pakowania i transportu przestrzegamy wymogów sanitarnych. Pracujemy w maseczkach oraz rękawiczkach ochronnych. Na bieżąco przeprowadzamy dezynfekcję. Sprawdzana jest szczelność paczek.
Czy wiesz, że?
- Tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), proboszcz poznańskiej parafii św. Marcina zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą, zapomnianą tradycję, która wywodziła się jeszcze z czasów pogańskich. Rozpowszechnił się wtedy zwyczaj, gdy bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.
- W Poznaniu w Dniu św. Marcina na ulicy Święty Marcin odbywa się festyn pod nazwą „Imieniny ulicy”. W swojej obecnej formie istnieje od 1993 roku, jednak tradycją nawiązuje do średniowiecznych obchodów tego święta. W tym dniu ulicą przechodzi pochód na czele ze świętym Marcinem, który przed zamkiem z rąk prezydenta miasta odbiera klucze. Tradycyjnie w Dniu św. Marcina w całej Polsce jada się gęsinę oraz "Rogale Świętomarcińskie".
- "Rogal Świętomarciński” jest unikalnym, regionalnym wyrobem cukierniczym, który został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Tylko 19 polskich wyrobów szczyci się tym oznaczeniem! Rogal świętomarciński jest obok Kołacza Śląskiego jedynym wyrobem cukierniczym na tej liście.
- Aby cukiernia mogła używać nazwy „Rogale Świętomarcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Taki certyfikat posiada jedynie ok. 100 cukierni.
- W Dniu Świętego Marcina średnio 250 ton tego wyrobu, natomiast w skali rocznej sprzedaż wynosi 450 ton, co stanowi 2,5 miliona sztuk rogali!