Rodzynki Sułtańskie 1kg - GOmigo
Co to są rodzynki Rodzynki powstają z suszenia winogron, najczęściej odmiany zwanej "sułtańska". Proces suszenia polega na pozostawieniu winogron na słońcu, aż stracą większość wilgoci. Podczas suszenia, cukier zawarty w owocach koncentruje się, co nadaje rodzynkom ich charakterystyczny słodki smak. Po zakończeniu suszenia, winogrona są sortowane, aby usunąć wszelkie martwe lub zepsute owoce. Następnie rodzynki mogą być dodatkowo obrabiane, aby usunąć resztki łodyg i nasion.
Popularne w naszym kraju Rodzynki sułtańskie pochodzą głównie z górzystych terenów Turcji i Iranu, których gorący klimat i położone wysoko plantacje winogron pozwalają na uzyskanie najbardziej wartościowych bakalii. Rodzynki wyróżniają się wyjątkowym słodkim smakiem, który pozbawiony jest charakterystycznej dla innych odmian tej grupy bakalii, nuty kwaskowatości.
Zastosowanie rodzynek w kuchni:
Rodzynki Sułtańskie jako suszone owoce winogron są doskonałym źródłem zdrowia - pełen składników odżywczych, minerałów, przeciwutleniaczy i witamin. Zapewniają codzienną dawkę substancji niezbędnych do poprawnego rozwoju i funkcjonowania organizmu.
Rodzynki stosowane są jako pyszna, odżywcza przekąska lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie jako dodatek do ciast, muffinek, ciasteczek, lodów, deserów, farszów (np. naleśnikowego), sałatek i surówek, mięs i sosów. Doskonale smakują jako dodatek do do musli i płatków śniadaniowych lub z jogurtem, jako przekąska. Świeże i mięsiste rodzynki w sałatce owocowej nie zdominują jej smakowo a jedynie podkreślą wartości smakowe innych składników. Najczęściej rodzynki w postaci suszonej wykorzystywane są jako pyszna, pożywna przekąska, będąca zdrową alternatywą dla słodyczy.
doskonale sprawdza się do:
- ciast
- wypieków i deserów
- dodatek do sałatek
- słodkich zup
- kompotów
- nadzienia
- doskonale zastąpią tuczące słodycze, jako przekąska,
Składniki:
rodzynki, olej słonecznikowy,
*skład może delikatnie ulec zmianie-zależnie od producenta i nr partii
Wartości odżywcze dla 100 g rodzynek:
Wartość energetyczna - 1252 kJ / 296 kcal
Tłuszcz - 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 69 g
w tym cukry - 69 g
Błonnik - 2 g
Białko - 2,7 g
Sól - 0,05 g
Wartości odżywcze wyliczone zostały na podstawie danych tabelarycznych i specyfikacji dostarczanych surowców. Poszczególne partie mogą nieznacznie się różnić.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać ich śladowe ilości.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób pakowania:
Produkt zapakowany jest w grube opakowania typu „doypack”. Opakowanie posiada zgrzewane zapięcie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie produktu. Dzięki tej prostej technologii towar zachowuje świeżość. Jego właściwości organoleptyczne nie zmieniają się w całym okresie przydatności do spożycia. Ze względu na dużą sprzedaż i rotację, produkty są zawsze świeże. Posiadają długie terminy ważności, co sprzyja robieniu większych zakupów i uzupełnianiu domowej spiżarni.
Zawartość opakowania netto (gram):
1000 g