Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
- 18,50 zł
- Krwawnik pospolity PAPRICA sadzonka Odporny na suszę niskie wymagania
- 29,49 zł z dostawą
- 79,99 zł
- Minecraft CREEPER Miska na Przekąski Chipsy Orzeszki z podpórką pod telefon
- 90,98 zł z dostawą
- 13,99 zł
- Foremki pszczele ule ciastka cieszyńskie duża foremka do uli z wykrawaczem
- 24,98 zł z dostawą
Opis
Witam, zajmujemy się hodowlą szparag, oraz sprzedażą nasion i karp szparag, wszystkie karpy są hodowane w Polsce przystosowane do polskiej gleby. Zapraszamy do zapoznania się z komentarzami ze sprzedaży w poprzednich sezonach, ponad 4 tysiące sprzedanych karp i 100% zadowolenia wszystkich klientów.
UWAGA, Paczki wysyłamy w każdy wtorek, będą realizowane zamówienia złożone do poprzedzającej go niedzieli, godziny 23:59!!! Po to, aby nie "leżały" na poczcie przez weekend, są wykopywane w poniedziałek, aby dotarły do Państwa jak najświeższe!
Przedmiotem licytacji są roczne karpy szparaga odmiany Eposs. Są to karpy pochodzące z profesjonalnego rozsadnika znajdującego się w Polsce.
Charakterystyka odmiany:
Wczesność: wczesna do średnio wczesnej
Charakter kwitnienia: męskie i żeńskie
Charakterystyka:
-roślin: silny wzrost, luźny pokrój, długa żywotność, niska wrażliwość na rdzę
-wypustek: dobry smak, łuski dobrze przylegają do główki
Krótki opis tego warzywa oraz sposobu hodowli:
SZPARAGI
Wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych zaliczana do jednych z najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Tradycje jej uprawy sięgają 4500 lat. W Azji Mniejszej, Zachodniej Syberii, Afryce Północnej i Europie szparagi rosną w stanie dzikim. Najpopularniejsze były w rejonie Morza Śródziemnego, szczególnie cenili je starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Do Francji dotarły około 1469 roku, potem do Anglii, Niemiec, Hiszpanii, Belgii, i - na przełomie XVIII wieku - do Polski. Znaczny rozwój uprawy tego cennego warzywa datuje się od XIX wieku. Obecnie uprawia się je prawie we wszystkich krajach świata. Największymi producentami szparagów są: Włochy, Holandia, Japonia, Tajwan i Stany Zjednoczone.
Przedmiotem uprawy są młode, mięsiste pędy, zwane wypustami, długości ok. 25 cm, charakteryzujące się specyficznym smakiem i aromatem oraz delikatną konsystencją. Najsmaczniejsze są górne części pędu. W Polsce uprawia się szparagi białe, we Francji i Włoszech - szparagi zielone, o intensywniejszym smaku. Szparagów zielonych nie trzeba obierać, co ma duże znaczenie, gdyż pod skórką jest najwięcej składników odżywczych, wśród których znajdują się m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
Szparagi to warzywa niskokaloryczne i lekko strawne.
Obróbka i zastosowanie
-Odciąć dolną łykowatą część pędu
-Usunąć cienką skórkę zaczynając poniżej główki.
-Umyć pod bieżącą wodą.
-Osuszyć.
Gotować w całości.
- Ułożyć płasko w szerokim garnku.
- Związać w pęczki, gotować na stojąco w wysokim garnku z sitkiem pod przykryciem. Najlepiej na parze.
Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie.
UWAGA!!!
Nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi, dlatego pod naciskiem zębów muszą być lekko chrupiące.
Szparagi ugotowane na pół twardo zachowują walory smakowe oraz składniki odżywcze.
Szparagi podajemy np. z szynką, grzybami, ciastem francuskim, zapiekane pod beszamelem, jako dodatek do sałatek, ryb, mięs. Jednak największą popularnością cieszą się podawane jako składnik główny w danej potrawie. Przykładem są szparagi gotowane na parze polane masełkiem z prażoną bułką tartą lub sosem holenderskim.
Zalecenia uprawowe - zakładanie plantacji
Wybór gleby |
Nie należy zakładać szparagarni na glebach:
1. podmokłych (Poziom wody gruntowej powinien być poniżej 1 m),
2. zwięzłych,
3. zakamienionych,
4. w zagłębieniach terenu
5. po szparagarni
Dobra gleba pod szparagarnię to gleba:
1. przepuszczalna,
2. przewiewna,
3. szybko nagrzewająca się,
4. głęboka (gruba warstwa orna),
5. zawierających dużo próchnicy (powyżej 1,5%),
6. klasy V (mniej korzystana klasa VI),
7. pH w wodzie 6-7 (w KCl pH 5,8-6,5)
Przygotowanie gleby |
1. Niszczenie chwastów trwałych i uciążliwych (Perz - Roundop+Siarczan amonu; Osty, mlecze, mniszki - Lontrel, Powój - Pielik)
2. Wapnowanie (1-1,5 t wapna węglanowego)
3. Nawożenie organiczne (obornik 60-100 t/ha)
4. Nawożenie mineralne na podstawie analizy chemicznej gleby do 60 cm
5. Głębokie spulchnienie (głębosz)
Materiał nasadzeniowy |
1. Roczne karpy przygotowane na rozsadniku (nie powinno się używać karp dwuletnich)
2. 8-12 tygodniowa rozsada w pojemnikach (jednak dłuższy jest czas do pierwszego zbioru, bardziej wrażliwa na warunki uprawy)
3. Zapotrzebowanie na karpy na 1 ha w zalezności od rozstawy
Odległość między rzędami [cm] |
Odległość w rzędzie [cm] |
||||
30 |
33 |
35 |
40 |
45 |
|
150 |
22220 |
20200 |
19100 |
16700 |
14900 |
160 |
20830 |
18940 |
17860 |
15700 |
13900 |
170 |
19100 |
17830 |
16900 |
14800 |
13100 |
180 |
18600 |
16840 |
15900 |
13900 |
12350 |
Sadzenie karp |
1. Wyorywanie bruzd (szer. 40 cm, głębokość 25-35 cm)
2. Zaprawianie karp (np. Funaben)
3. Sadzenie (głębokość 20-25 cm od wierzchołka karpy do powierzchni gruntu, ręcznie lub sadzarkami, uwaga na kierunek sadzenia karpy - rozrastanie karpy)
4. Przysypujemy warstwą ziemi grubości 5-10 cm
W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać e-maila na adres:
kontakt@eszparagi.pl
bądź dzwonić na numer:
502-048-118
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.