Orzechy Laskowe Laskowy 0,25 kg
Orzechy laskowenie dość, że pyszne, to również bardzo zdrowe. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości tych jednonienasyconych i poza świetnym smakiem sprawdzą się w profilaktyce miażdżycy. Bogate w witaminę E i kwas foliowy, mają sporo kalorii i zdrowego tłuszczu i dobrze wkomponują się w dietę odchudzającą, gdyż taki tłuszcz nie tuczy! W przypadku laskowych procesy spalania tkanki tłuszczowej są przyspieszane.
Orzechy laskowemają wysoką zawartość antyoksydantów. W porównaniu do wielu innych pokarmów, takich jak mięso czy nabiał, znacznie więcej, bo 100 do 300 razy. Orzechy są kopalnią wielu składników pokarmowych, w tym pełnego profilu aminokwasów potrzebnych do stworzenia kompletnego, łatwego do strawienia białka, witamin A, B, C E oraz wapnia, magnezu, potasu, cynku, żelaza, selenu i manganu.
Orzechy laskowe, podobnie jak włoskie i nerkowce, odznaczają się niskim indeksem glikemicznym (IG 15). Można więc śmiało polecać je osobom chorym na cukrzycę.
Orzechy i nasiona powinniśmy jadać każdego dnia. Zawierają dużo niezbędnych kwasów tłuszczowych, czyli dobrych tłuszczy, które nie tuczą, ale nawet pomagają w pozbywaniu się nadwagi. Są tak bogate w wartości odżywcze, że wystarczy łyżeczka – dwie dziennie, aby zaspokoić organizm. Surowe orzechy i nasiona warto namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Nabierają wówczas potrzebnej wilgotności, wspaniałej konsystencji, organizm lepiej je trawi i przyswaja.
Najczęściej stosowane na: wzmocnienie odporności organizmu, dla diabetyków, w dietach bezglutenowych, dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo, w profilaktyce miażdżycy.
Stosowanie: można chrupać jako przekąskę, pokruszyć lub zmielić i dodawać do sałatek, kaszek, musli, do dekoracji budyniu, lodów, deserów.
Na terenie zakładu, wykorzystywane są zboża zawierające gluten, orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, soje.