REFRAKTOMETR DO MIODU CUKRU WODY BRIX 58-90%
▶ Refraktometr ręczny został zaprojektowane specjalnie w celu szybkiego określenia stężenia cukru w skali BRIX (58-90%), zawartości wody w roztworze (12-27%) oraz gęstości roztworu Be° (38-43%)
◉ [ZAKRES POMIAROWY]
- 58 - 90% - stężenie cukru w skali Brix
- 12 - 27% - zawartość wody w roztworze
- 38 - 43% - gęstość roztworu Be° (Baume)
▶ Dokładność:
- +/- 0,5%
▶ Temperatura odniesienia:
- 20°C
▶ Dane techniczne:
- Długość: 145 [mm]
- Średnica: 40 [mm]
- Waga produktu: 95 [gram]
- Waga zestawu: 250 [gram]
Przedstawione zdjęciu ukazuje skale jakie zobaczysz w urządzeniu podczas dokonywania pomiaru.
◉ [PRZEZNACZENIE]
▶ Dedykowane dla pszczelarstwa
▶ Roztwory zawierające sacharozę:
- miody
- galaretki
- dżemy
- syropy
w celu monitorowania i kontroli stężenia cukru
▶ Do użytku w terenie, bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia
◉ [ZALETY]
▶ Korpus wykonany z trwałego aluminium;
▶ Łatwa ręczna kalibracja,
▶ Gumowany uchwyt;
▶ Regulacja pierścieniem ostrości siatki;
▶ Kompaktowy i przenośny;
▶ Wysoka jakość wykonania;
▶ Zapewnia szybkie i dokładne pomiary
◉ [JAK UŻYWAĆ]
- Otwórz pokrywę i ostrożnie wytrzyj pryzmat miękką szmatką.
- Wziąć kilka kropli mierzonego roztworu, umieścić na pryzmacie detekcyjnym, delikatnie zamknąć pokrywę, aby uniknąć powstania pęcherzyków, które spowodują rozprowadzenie roztworu po całej powierzchni pryzmatu.
- Przyłóż osłonę bezpośrednio do źródła światła lub jasnego miejsca, obserwuj pole widzenia przez okular.
- Obróć okular, aby wyregulować pokrętło ręczne, aby niebieska i biała linia była wyraźna. Wartość skali na linii podziału to stężenie roztworu.
◉ [BUDOWA URZĄDZENIA]
- Okular z regulacją ostrości
- Gumowy uchwyt
- Pokrywa zabezpieczająca
- Śruba kalibracji
- Pryzmat
◉ [W ZESTAWIE]
✅ Refraktometr
✅ Plastikowe pudełko / etui z gąbką
✅ Zakraplacz / pipeta do nakładania roztworu
✅ Kolorowa ściereczka z mikrofibry
✅ Mini-śrubokręt do kalibracji